Українцям розповіли, як каратимуть боржників за комуналку

Поділитися:

У Верховній Раді підготували законопроект № 3613, який різко посилює покарання боржників за житлово-комунальні послуги. Тим часом за даними Держстату (Державної служби статистики), українці, попри карантин, поступово погашають борги по комуналці. Водночас заборгованості все ще залишаються дуже великими. Про борги українських громадян і їх погашення свідчить наступна схема.


Тому в проекті закону № 3613 законодавці пропонують більш суворі заходи стосовно боржників за послуги ЖКГ, ніж чинні на поточний момент. Наприклад, зараз борг «розкидають» на 60 місяців. Відрахування передбачаються в розмірі 25% від доходу громадян, які працюють, та 25% від пенсій. А за новим законопроектом, реструктуризація стає обов’язковою. Кожен, хто має борг станом на 1 жовтня 2020 року, зобов’язаний запитати реструктуризацію.

Одне з найбільш неприємних нововведень законопроекту для боржників – можливість реально позбутися свого житла. Раніше справи про стягнення боргів комунальниками рідко потрапляли до суду. За проектом закону, відразу після набрання рішення суду чинності справа передається виконавчій службі.

Досить мати тримісячний борг по квартплаті, і суд може розпочати процедуру вилучення нерухомості. З усіма нововведеннями законопроекту № 3613 можна ознайомитися на схемі.


Нагадаємо, Державна служба статистики опублікувала дані, згідно з якими борги українців з оплати житлово-комунальних послуг у жовтні зросли на 3,2% в порівнянні з попереднім місяцем.

Також раніше повідомлялося, що в країні склалася дивна ситуація: борги за послуги ЖКГ накопичуються, однак людей це не хвилює, вони продовжують жити з колишніми звичками.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу