Що відомо про людей, проти яких ввів санкції РНБО

Поділитися:

У п’ятницю, 19 березня, Рада Національної безпеки та оборони України ввела санкції одразу проти 27 осіб, яких пов’язують з урядом четвертого президента України Віктора Януковича. Про це повідомляють українські ЗМІ.

Зокрема, за даними РНБО, саме ці особи у 2014 році допомогли Росії і її спецслужбам анексувати український Крим. Ряд чиновників також підозрюють у фінансуванні терористичної діяльності та організації проросійських акцій в Україні.

Так, в список РНБО потрапили:

  • Віктор Янукович – колишній президент України (2010-2014 років). Визнаний винним у державній зраді, пособництві у веденні агресивної війни. В Україні його оголосили в розшук у рамках кримінальної справи за масові вбивства мирних громадян.
  • Микола Азаров – експрем’єр-міністр України (2010-2014 років). Після відставки втік з України в Австрію. З червня 2014 року знаходиться в розшуку СБУ.
  • Віктор Пшонка – ексгенпрокурор України. Під час подій євромайдану зник з України та ховається від слідства. Знаходиться в розшуку.
  • Дмитро Табачнік- ексміністр освіти України (2010-2014 років). Знаходиться у всеукраїнському розшуку з липня 2015 року, з 2014 року ховається від українських правоохоронців в Росії.
  • Сергій Абісов – колишній міністр внутрішніх справ Республіки Крим з 2014 по 2018 рік Генерал-майор поліції. З МВС України звільнений з формулюванням «за зраду Батьківщині», також був оголошений в розшук. Крім того, Абісов входить до списку осіб, на яких поширюються санкції США, а також в санкційні списки Європейського союзу, Канади, Австралії, Швейцарії, Ліхтенштейну і Норвегії.
  • Сергій Аксьонов – самопроголошений прем’єр-міністр тимчасової російської окупаційної влади в Автономній республіці Крим з 27 лютого 2014.
  • Олександр Бобков – народний депутат України 7-го скликання, член “Партії регіонів”. За свідченням «секретаря ради безпеки ДНР» Олександра Ходаковського, Олександр Бобков номінально бере участь в бойових діях на сході України на боці сепаратистів в складі батальйону «П’ятнашка».
  • Валерій Грицай – колишній начальник Управління громадської безпеки Головного управління МВС України в Автономній республіці Крим, полковник міліції. Начальник управління організації охорони громадського порядку і взаємодії з органами виконавчої влади суб’єктів РФ і органами місцевого самоврядування МВС по республіці Крим.
  • Костянтин Затулін – депутат Державної думи Росії. З січня 2008 був першим заступником думського комітету у справах СНД і зв’язків зі співвітчизниками. Висловлювання і дії Затуліна на території України раніше жорстко критикували різними політиками, зокрема його звинувачували в українофобії. СБУ тричі оголошувало Затуліна персоною нон грата в Україні.
  • Петро Зима – по 2010 рік служив в Головному Управлінні МВС України в АР Крим. Був призначений Януковичем начальником управління СБУ в Севастополі. Валентин Наливайченко заявляв, що Петро Зима виявився співробітником ФСБ і допомагав Росії здійснювати анексію півострова.
  • Андрій Іванцов – ексзаступник міністра МВС по Криму.
  • Олег Кирилов – входив до складу Державної Ради Криму.
  • Вадим Колесніченко – народний депутат України (2006-2014), до 2014 був заступником голови фракції “Партії регіонів” у Верховній Раді України. Зараз – член російської політичної партії «Батьківщина». З 2014 року – громадянин Росії та ховається там від українських правоохоронців.
  • Володимир Константинов – бізнесмен, політик. Після початку тимчасової окупації Криму Росією – голова окупаційної Державної ради Криму з 17 березня 2014 року. Секретар кримського відділення путінської партії Єдина Росія з 2014 року.
  • Сергій Курченко – український бізнесмен, олігарх, власник групи компаній СЄПЕК), власник і президент футбольного клубу «Металіст» (Харків). Під час подій євромайдан зник з України і ховається від слідства в Москві.
  • Сергій Кусюк – колишній полковник української міліції, заступник командира полку особливого призначення «Беркут». Підозрюється в участі в управлінні протиправними силовими діями «Беркуту» (а також на чолі невідомих в цивільному одязі) – проти громадських акцій і представників ЗМІ. За наказом Генеральної прокуратури України розшукується за звинуваченням у причетності до масових вбивств активістів в центрі Києва в лютому 2014. Після втечі в Росію – полковник російського ОМОНу Росгвардії РФ (2017).
  • Павло Лебедєв – колишній український політик російського походження, член Партії регіонів (з жовтня 2007), міністр оборони України (з 2012 по 27 лютого 2014 року). Був у складі Ради національної безпеки та оборони України. Був присутній в Кремлі на зборах з нагоди початку тимчасової окупації Криму Росією.
  • Леонід Пасічник – колишній співробітник СБУ, залишив службу у званні полковника. Після переходу на бік проросійських сил отримав «звання» генерал-майор. З 9 жовтня 2014 очолював спецслужбу – міністерство держбезпеки “ЛНР”.
  • Олександр Піддубов – начальник управління МВС Росії по місту Севастополю (тимчасово виконуючий обов’язки з 26 березня 2014 роки), полковник поліції.
  • Наталя Поклонська – колишня українська, нині російський юрист, політик. Екс-прокурор окупованого Криму, депутат Державної Думи РФ VII скликання, заступник голови комітету Держдуми РФ з міжнародних справ з 18 вересня 2016 року. Член фракції «Єдина Росія».
  • Дмитро Саламатін – колишній український політик, державний діяч, колишній народний депутат України, заступник голови Комітету з питань науки та освіти, член Комітету з питань бюджету (липень 2006), генеральний директор Державного концерну «Укроборонпром» (2010-2012), міністр оборони України (з 8 лютого 2012 по 24 грудня 2012). Член РНБО (з 17 лютого 2012). Йому було оголошено підозру про участь у складі злочинної організації Януковича, заволодінні чужим майном в особливо великих розмірах, зловживання службовим становищем і державній зраді на користь РФ.
  • Ігор Соркін – український військовий інженер, банкір, «касир сім’ї Януковича». Глава НБУ з січня 2013 по лютий 2014 року. Мав звання “заслужений економіст України”.
  • Микола Ткаченко – очолював Керченське ГУ МВС України в Криму.
  • Микола Федорян – колишній заступник начальника Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в Автономній Республіці Крим.
  • Микола Фіськов – був начальником Свердовського міського відділу Головного управління МВС в Луганській області, полковник міліції, заступник міністра внутрішніх справ “ЛНР” – начальник кримінальної міліції.
  • Олександр Черпіцький – колишній заступник міністра, директор Держдепартаменту надлишкового майна і земель МО України.
  • Ольга Чічілімова – колишня начальниця управління кадрового забезпечення МВС України в Криму, полковник міліції, начальник відділу кадрового забезпечення Академії управління МВС РФ.

Нагадаємо, що в п’ятницю, 19 березня, президент України Володимир Зеленський звернувся до українців за підсумками позачергового засідання Ради національної безпеки та оборони України.

У своїй промові президент умовно згадав п’ятого президента України Петра Порошенка, заявивши, що зараз, як глава держави, збирається відновити справедливість і покарати тих, хто наживався на бідах українців.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу