«В умовах невизначеності дрібні інвестори йдуть з України, а великі залишаються» – експерт

Поділитися:

Верховна Рада ратифікувала кредитну угоду між Україною та Великою Британією на $2,2 млрд. Кошти планується спрямувати на розвиток військового флоту, зокрема, на будівництво та обслуговування ракетних катерів.

Рамкова угода передбачає надання Україні підтримки у формі кредитів на суму, що не перевищує 1,7 млрд фунтів стерлінгів ($2,28 млрд) для фінансування реалізації державного інвестиційного проекту з постачання двох протимінних кораблів, їх доставки та обслуговування.

Угода також стосується спільного будівництва восьми ракетних катерів, доставки та встановлення систем озброєння на існуючі кораблі, спільного будівництва фрегату, а також консультаційної та технічної підтримки будівництва військово-морської інфраструктури. Підтримка передбачає позички, сума яких не перевищує 750 і 950 млн фунтів стерлінгів або еквівалент у доларах США або євро.

Термін погашення кредиту за кожним контрактом не перевищує 10 років. А ставка – не більше ніж 2,5% річних.

Угода передбачає звільнення всіх товарів та послуг, дохід постачальників у рамках контракту від оподаткування, зокрема ПДВ.

Про плани Великобританії виділити кошти на програми з Україною поговорили з експертом-міжнародником Валентином Стефановичем у студії телеканалу «Перший Діловий».

Експерт пояснив, чому, ймовірно, сталося співробітництво між Україною та Великою Британією: «Історично видно, де ми (ред. Україна), а де – Британія. Тобто, у нас особливих зв’язків ні економічних, ні військово-політичних з Британією до цього не було. Насамперед зіграв особистий контакт між керівництвом України, зокрема президента, його вдалий візит до Британії восени. І ось на цьому тлі відбулися певні особистісні симпатії та антипатії. У геополітиці таке буває. Тому країни пішли на більш глибинні взаємини».

«Щодо виділення кредитних гарантій Великобританії для України у розмірі 3,5 млрд фунтів. Це не велика сума для Британії, а для нас видається величезною. Загалом для іміджу України це дуже позитивний сигнал, бо в тій ситуації, в якій ми зараз перебуваємо (є і зовнішні елементи агресії, і надмірне нагнітання ситуації наших партнерів), це дуже боляче б’є по економіці. Багато слабкіші інвестори йдуть з ринку, великі залишаються. Тобто це добре, що британці підтримують, заходять сюди, зокрема й грошима. Я вбачаю в цьому позитивний сигнал», – Стефанович прокоментував загальний стан справ.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу