«Земельна децентралізація дала позитивні результати для більшості ОТГ» – нардеп

Поділитися:

Верховна Рада створила Тимчасову слідчу комісію з розслідування можливих фактів незаконного та неефективного проведення держорганами заходів щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції земельних відносин.

За відповідне рішення проголосувало 187 народних депутатів.

«Метою проекту є проведення розслідування можливих фактів незаконного та неефективного проведення органами державної влади, органами місцевого самоврядування заходів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції земельних відносин (земельної децентралізації)», — йдеться у пояснювальній записці.

Так, комісія розслідуватиме можливі незаконні факти передачі у власність та користування земель державної власності, а також ситуацію щодо наявності актуальних відомостей про межі територій територіальних громад.

Подробиці теми розповів народний депутат Дмитро Соломчук в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Загалом земельна децентралізація для більшої частини ОТГ дала позитивний результат. Особливо це відчувається щодо надходження коштів до бюджету. Тому що наш Держгеокадастр не завжди так вдало розпоряджався землями, і користь для ОТГ була не завжди високою. Були різні схеми. Набагато ефективніше, коли цю ситуацію контролює громадськість. Я знаю, що у Рівненській, Полтавській та Кіровоградській областях є ОТГ, які збільшили надходження до бюджету за рахунок ренти, за рахунок земельного податку та інших речей. І у таких випадках земля починає працювати саме на громаду, а не на користь окремо взятих чиновників. А це дуже важливо. Отже, загалом результат дуже непоганий», — уточнив фахівець.

При цьому експерт зазначив, що подібні реформи варто було б проводити набагато раніше, ще в нульових роках. Це дозволило б українським селам розвиватися іншим шляхом – більш перспективним для України.

«Зрозуміло, що більше про ефективність реформи можна буде говорити за рік-два. Але, на мою думку, земельну децентралізацію треба було ще запроваджувати на початку нульових, якраз у той час, коли у нас лише формувалися великі аграрні холдинги та великі компанії. Тоді, найімовірніше, ми не побачили б на карті України триста з чимось знищених селищ, нагадування про які залишилося тільки на табличках. Тоді у нас розвиток сіл був би зовсім інакший: був би не метод глобалізації, а щось більше схоже на ситуацію в Польщі, Чехії та Словаччині», — сказав фахівець.

На його думку, поточні результати вже є. Але, як і у випадку із земельною реформою, поки що складно говорити про чіткі цифри.

«Перші результати ми можемо бачити вже сьогодні. Але все одно у нас зараз півтори тисячі громад і зараз підбивати якісь підсумки не можна, потрібно більше часу. Це ж загалом стосується і земельної реформи», — резюмував він.

Раніше Верховна Рада України затвердила у першому читанні законопроект про вільне володіння громадянами України вогнепальною зброєю.

Документ № 5708 «Про право на цивільну вогнепальну зброю» було прийнято у першому читанні на засіданні ВРУ 23 лютого. Законопроект легалізує право на придбання вогнепальної зброї для українців. «За» проект закону проголосували 274 нардепи.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу