«Робітники в Україні стають пенсіонерами, яких необхідно утримувати» – експерт

Поділитися:

У найближчі 30 років кількість українців скоротиться на сім мільйонів. Таким чином до 2050 року замість 42 млн громадян нас залишиться всього 35 млн.

Такої думки дійшли аналітики Організації Об’єднаних націй. Втрата українського населення відбувається з рекордно високими темпами.

На це впливає одразу кілька негативних факторів: старіння нації, низька народжуваність, пандемія та трудова міграція, що нерідко завершується переїздом за кордон на постійне місце проживання та асиміляцією. Усі вони безпосередньо йдуть за несприятливою економічною обстановкою.

«Недостатній рівень добробуту та відсутність у жінок можливостей поєднувати кар’єру та догляд за дітьми залишається одним із факторів, які заважають українцям мати бажану кількість дітей», – зазначено у доповіді ООН.

За даними статистки Держстату, на 1 грудня 2021 року в Україні проживає 41 мільйон 208 тисяч 106 людей.

Подробиці теми розповів журналіст видання «Економічна правда» Богдан Мірошниченко в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Нині, звичайно ж, головна причина таких тенденцій – час. Ми спостерігаємо старіння покоління «бебі бумерів» (теорія поколінь Вільяма Штрауса). У 1960-х роках ми спостерігали пік народжуваності населення, а потім настав різкий обвал. У певний момент економіка європейських країн перебувала в класному становищі, коли більшість населення була працездатного віку, а в меншості були діти та пенсіонери. Але зараз цей період, який часто називають «демографічним вікном», підходить до свого завершення. І більшість робочих рук поступово стають пенсіонерами. І тепер цих людей, звичайно ж, треба якось утримувати. Замінити їх на робочих місцях нема кому, тому що народжуваність сильно впала», — сказав фахівець.

Також він назвав основні причини спаду народжуваності у світі. Це пояснюється, як і сучасними світовими тенденціями в галузі медицини та науки, так і простим небажанням жінок рано заводити дітей.

«Народжуваність знизилася з декількох причин. Серед них – можливість здобувати освіту жінкам, використання контрацептивів та деякі ідеологічні фактори. Іноді жінки більше турбуються про свою кар’єру, а не про те, як стати мамою. Також з розвитком медицини наші пенсіонери стали жити довше, а отже, й дбати про них треба довше. Ось тому й виходить, що в середньому у нас населення старіє», — уточнив він.

Журналіст вважає, що на тлі таких тривожних демографічних тенденцій потрібно терміново переглянути пенсійну систему на території України, адже за фактом вона є надто збитковою навіть для розвинених економік світу.

«Насамперед це породжує велику потребу у добрих пенсійних реформах. Адже пенсійна система у поточному вигляді залишатися не може. Її не витримає жодна розвинена економіка світу. Мало того, що наших пенсіонерів треба утримувати, нам треба ще й заощадити темпи економічного зростання. Тобто потрібно або замінити «бебі-бумерів» на робочих місцях або автоматизувати їх робочі місця. Зараз у нас автоматизація є, але вона досить вибіркова», — сказав він.

Нагадаємо, щоб здійснити перепис населення, якого в Україні не проводили вже десятиліттями, потрібно 5 мільярдів гривень.

Якщо ж ці гроші вкотре не знайдуть, як кажуть фахівці, це буде безпрецедентний випадок та міжнародна ганьба. Адже Україна – єдиний у Європі, який за останні кілька десятків років пропустив перепис населення, мотивуючи це великою собівартістю процесу.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу