У чому зберігати заощадження?

Поділитися:

Комунікаційна компанія Noblet Media CIS в партнерстві з дослідницьким агентством Info Sapiens поділилися результатами дослідження про стиль життя і фінансових поглядах середнього і вище середнього класів населення в країнах, де здійснюється діяльність компаній, в тому числі в Україні.

Як повідомляється в звіті, лише 9% українців готові витратити кошти на зустрічі з друзями і розваги. Більшість віддає перевагу збирати, зберігати гроші вдома або в банківському сейфі в доларах США (40%) або в національній валюті (33%) замість того, щоб купувати нерухомість (17%) або відкривати банківський депозит в доларах США або гривні (12% і 11 % відповідно). Такі настрої стримують розвиток економіки України, оскільки громадяни інших країн вважають за краще не зберігати гроші вдома, а замість цього вкладають їх у нерухомість або використовують депозити та інші фінансові інструменти.

Думки про вкладення грошей відвідують нас завжди, незалежно від того, багато їх у нас або мало. Також нерідко ми ламаємо голову над тим, в якій валюті найкраще зберігати гроші? На ці та інші питання в коментарі для Першого Ділового телеканалу відповів банківський експерт Олексій Лупоносов.

«Якщо у вас мало грошей, я б взагалі не радив в щось вкладати, особливо в інвестиції, які можуть принести, як прибуток, так і збиток. Якщо є невелика сума коштів, я б порадив тримати їх у себе вдома (як мінімум запас грошей з розрахунку – один річний бюджет сім’ї). Нехай це буде, так зване інвестування в безпеку своєї сім’ї на найближчий календарний рік. Тому, що можна захворіти або втратити роботу – і все це спричиняє великі витрати. І взагалі трапитися може все що завгодно», – говорить він.

«Якщо у вас багато грошей, тут інше питання. Сьогодні відкриваються великі можливості для тих, у кого збереглися ресурси для покупки за безцінь чудових земельних ділянок, а також дачних будівель. Адже, те, що раніше коштувало 500 тисяч, сьогодні продають за 70-80 тисяч доларів. По суті, це ціна джипа », – стверджує експерт.

Також банкір говорить, що відмінним вкладенням грошей може стати ринок землі. Всі олігархи творять собі земельні банки. Проста людина теж може купити собі цю землю. Правда є ризики, що можуть ввести інвестиційний податок, але навіть, якщо його запровадять, сьогодні середня ціна на гектар близько 300 доларів. Як тільки ринок землі запрацює, середня ціна гектара підніметься до 1,5 тисяч доларів.

Що стосується цінних паперів, тут банківський експерт теж підтримує такий вид інвестування, але тільки якщо говорити про цінні папери, так звані “блакитні фішки”, і не у нас в Україні.

«Вже є можливості грати на ринку цінних паперів в Європі, США і забезпечити собі пенсію, як роблять всі пенсіонери в Європі. Але працювати можна тільки з блакитними фішками або через перевірених трейдерів, але знову-таки, не українських », – каже фахівець.

«Ну і залишаються інвестиції в себе коханого. Це може бути самоосвіта, вкладення в здоров’я, особистісний розвиток. Це актуально сьогодні», – уточнив Олексій Лупоносов.

Разом з тим людина, яка володіє засобами, може вкласти гроші в банківські дорогоцінні метали. І, як не дивно, в Україні це також прикраси.

«Як ви бачите, у нас на кожному кроці ломбарди. У нас ще з минулих часів збереглися величезні запаси реліктових прикрас, які коштують набагато дорожче того золота, з якого вони зроблені і тих каменів, які туди вставлені. Сьогодні взагалі, через ломбарди витягуються рідкісні речі, які були ще в довоєнних каталогах. Буває, що людина купує в ломбарді перстень, а він, виявляється, має таку історію, яка дорожче того персня.

Це ж стосується і ринку живопису. У нас по гаражах з часів війни відкрили унікальні шедеври світових відомих художників, які на аукціонах можна продати за мільйони. Це взагалі непогана інвестиція – людина купує річ, відправляє її на Захід для оцінки, і потім може з’ясуватися, що ця ж річ – це дуже цінна реліквія », – підсумував банківський експерт.

З питанням, у що можна вкласти гроші, ми розібралися. Але якщо говорити конкретно про «паперові тугрики», то в якій валюті найкраще їх зберігати?

«Паперові гроші є ненадійними в довгостроковій перспективі. Якщо ми беремо мільйон доларів в папірцях і кудись покладемо на 10-15 років (в банки сенсу немає вкладати ці гроші, у всьому світі вже майже негативні ставки), то, де ймовірність того, що через 10-15 років будуть взагалі існувати ці США. Те ж саме і про євро, чи можна довіряти різаної папері. Якщо ми говоримо про інвестиції, то колекціонувати цей різаний папір я б не радив », – говорить він.

«Ніхто не говорить, що без оборотних грошей можна жити. Це не так. Але, якщо ми говоримо про інвестиції, то я б не радив вкладати ні в одну з валют. Паперова валюта – це, щоб сьогодні-завтра зробити покупку. Треба купувати активи, які в Україні коштують дешево, за винятком квартир в містах, особливо в новобудовах », – каже Лупоносов.

Підсумовуючи розмову про гроші і інвестиції, банківський експерт Олексій Лупоносов зауважив, що, якщо говорити про банки і про те, чи можна їм довіряти, то банки – це не інвестиції, у нас вони всі ощадні. За кордоном, ощадні банки – це безрисковое вкладення грошей. Але, це за кордоном, а не в Україні.

Що стосується банківських скриньок – то це теж просто тимчасова форма заощадження своїх коштів. Але як показує практика, гроші крадуть і в банківських скриньках.

«У нас комерційні банки, на жаль, практично, ні за що не відповідають, тому як місце заощадження своїх коштів банки можна використовувати тільки на дуже короткі періоди», – підсумував експерт.

Нагадаємо, що аналітики з Офісу Національної інвестиційної ради на підставі аналізу за 2010- 2018 роки провели вибірку найбільш перспективних галузей української економіки для інвесторів.

Як уточнили в Офісі, при своєму дослідженні вони враховували показники динаміки, обсяги реалізованої продукції, капітальні інвестиції і чистий прибуток підприємств.

Також ми писали, що на тлі ослаблення долара і стимулюючих заходів, інвестори скуповували акції і облігації країн, що розвиваються кілька місяців поспіль.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу