“Україна втратила половину обсягу експорту металопродукції”, – експерт

Поділитися:

Стало відомо, що підприємство «Укрметалургпром» звернулося до президента Зеленського із проханням ініціювати переговори з Америкою з метою скасування 25% мит для імпорту української металопродукції.

У разі позитивних результатів переговорів із Байденом Україна лише виграє, оскільки йдеться про можливості розширити сировинний ринок експортерів, що не завжди збігається з інтересами держави.

На зв’язку у студії «Першого Ділового» телеканалу перебував Ігор Чаленко, голова центру аналізу та стратегій. Експерт пояснив, які наслідки  має Україна через підвищення мита, введене Дональдом Трампом ще у 2018 році.

«Якщо ми піднімемо статистику, наприклад, між 2017 роком, коли ще не було цих мит, і між 2020, коли вони вже були введені Трампом… Начебто все більш-менш нормально: і там трохи більше, ніж на півмільярда доларів ми експортували металів, що у 2020 році, навіть є зростання на 4%. Але. Ключове слово – “Але”. Вартість металів підвищилася більш ніж удвічі. Тобто фактично Україна втратила обсяги поставок, зрізали нам на половину, як мінімум. Половину американського ринку, якраз після запровадження тих мит».

Більше того, якщо взяти до уваги лише труби, які постачає «Інтерпайп», обсяг експорту впав на третину (у доларовому еквіваленті). У той же час, перераховуючи на вартість самої продукції, країна втратила більше 2/3 американського ринку.

«Справді, по нас дуже болісно вдарила ця ситуація з цим митом. Дійсно, нам необхідно проводити переговори з Адміністрацією Байдена для того, щоб ми відмовилися від мит, оскільки саме цей напрямок є одним із ключових з погляду зовнішньої торгівлі України поряд з аграрною продукцією», – прокоментував ситуацію експерт.

Отже, запроваджене 25-відсоткове мито позначилося на економіці України загалом. Однак завдяки саме експорту металопродукції багато в чому країні не так сильно вдалося впасти в економіці через ковідний період.

«Ця сфера для нас зіграла як подушка безпеки», – заявив Чаленко, наголошуючи на важливості та необхідності співпраці з Америкою з постачання металопродукції.

Нагадаємо, нещодавно ми писали про те, що «Інтерпайп» викрили у завищених цінах на залізничні колеса.

Також ми повідомляли про експертну думку, яка полягає у вигоді України постачати в Америку продукцію: «Американські ринки — дуже великі, і для країни це стимул йти до ЗВТ».

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу