«Американські ринки — дуже великі і для України це стимул йти до ЗВТ» — експерт

Поділитися:

Українська сторона запропонувала США створити зону вільної торгівлі (ЗВТ). Як заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, таку ідею озвучив президент Володимир Зеленський під час візиту до Вашингтона. Що відповіли на це в Штатах, дипломат не уточнив.

Зона вільної торгівлі — це можливість без митних зборів експортувати свою продукцію на інший ринок і шанс прибрати деякі нетарифні бар’єри для торгівлі. Власні мережі зон вільної торгівлі зараз формують всі країни світу.

США для України — не головний торговельний партнер. І це не дивно, адже ми знаходимося дуже далеко один від одного. З іншого боку, не можна сказати, що торгівля зі Штатами для нас неважлива.

За даними Держстату, за перше півріччя 2021 року США зайняли 8-е місце в структурі українського експорту і 5-е місце серед країн-імпортерів. Штати випереджають деякі країни, з якими ЗВТ у нас вже є, наприклад, Канаду і Ізраїль. До всього, США — це найбільша світова економіка, тому партнерство з ними в формі ЗВТ не буде зайвим.

Подробиці теми розповіла член редколегії Центру аналітики зовнішньої торгівлі «Трейд+» Олена Бесєдіна в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Американський ринок — це дуже великий ринок. Тому, має бути мотивація шукати великі ринки для себе, оскільки тоді виробники можуть зменшувати свої витрати на виробництво, збільшуючи обсяги виробництва. Для нас американська зона вільної торгівлі має сенс, оскільки ми маємо досить обмежений експорт до США», — розповіла експерт.

На думку члена редколегії Центру аналітики зовнішньої торгівлі «Трейд+», створення зони вільної торгівлі з Америкою є дуже важливим кроком, зокрема, для розширення ринків збуту. Проте вона зазначила, що це, перш за все, взаємний процес, тому українські виробники повинні бути готові до того, що доведеться йти на поступки.

«Розширення ринків збуту — це найперше. Звичайно, це завжди взаємний процес, тому ми маємо йти на поступки американським виробникам, якщо є в нас обмеження. В принципі, в України є деякі захищені сектори, наприклад, сільське господарство чи текстильна галузь. Але для наших виробників це великий ринок, який зараз ще є недоступний», — зазначила Олена Бесєдіна.

Нагадаємо, раніше прем’єр-міністр України Денис Шмигаль і прем’єр Молдови Наталія Гаврилиця підписали протокол про внесення змін до Угоди про вільну торгівлю. Так, змінами передбачено, що в торгівлі між Україною та Молдовою будуть застосовуватися пан-євро-середземноморські правила походження товарів.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу