У Мінфіні розповіли, чого хочуть від МВФ

Поділитися:

Сергій Марченко, міністр фінансів України, розповів, що зараз країна перебуває на етапі двосторонніх переговорів для створення механізму, за допомогою якого Сполучені Штати та інші країни зможуть передати Україні решту отриманих Міжнародним валютним фондом у рамках додаткового розподілу СПЗ (спеціальні права запозичення/SDR) .

«Ми обговорюємо дуже складний інструмент, який може допомогти нам із розподілом СПЗ», – заявив міністр. За його словами, лише одна з цілої низки ініціатив, спрямованих на пом’якшення наслідків ескалації загрози конфлікту з РФ, що у свою чергу позбавило Україну доступу до міжнародних ринків капіталу.

Міністр також сподівається, що уряд США найближчим часом затвердить фінансову гарантовану допомогу Україні у розмірі 1 мільярда доларів, про що казав раніше Ентоні Блінкен, дерсекретар США.

«Механізм дуже простий… Гарантія США означає, що ми можемо займати з потрійним рейтингом А», – каже Марченко, уточнюючи, що кошти саме на цю гарантію можуть надійти вже до кінця року.

Так, за словами міністра фінансів, Україна може отримати першу частину (половина) SDR від Євросоюзу в сумі 1,2 мільярда євро до квітня, а в березні 2022 року Мінфін розраховує на 400 мільйонів доларів від Канади.

Більше того, чиновник на завершення підкреслив, що Київ сподівається отримати і кошти, що залишилися від МВФ, сума яких досягає 2,2 мільярдів доларів, до кінця дії програми (червень 2022).

Нагадаємо, Україна також отримає 150 млн. євро нового кредиту від Німеччини на стабілізацію економіки.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу