У Міненерго розповіли, як знижуватимуть тарифи на газ

Поділитися:

З 1 лютого 2021 року цілком можливо знизити вартість газу для населення на 44 відсотки. Про таку пропозицію українському уряду написав у соцмережі виконувач обов‘язків міністра енергетики Юрій Вітренко. Глава відомства уточнив, що йдеться про зниження тарифів на паливо для малозабезпечених українців.

За словами в.о. міністра енергетики, у відомстві пропонують знизити вартість газу для споживачів шляхом зміни формули формування його ціни. Йдеться про формулу «хаб мінус». Тобто від ціни газу на європейських хабах відмінусовувати вартість його транспортування в Україну, заливши газотранспортним підприємствам лише певну граничну націнку. Таку ціну за формулою «хаб мінус» Вітренко пропонує зафіксувати для малозабезпечених споживачів України на 1 рік.

«За нашими розрахунками, йдеться про рівень ціни 5,36 тис. грн, тобто на 44% менше, ніж середньозважена ціна в січні», – написав Вітренко. Але це лише пропозиція. Вітренко попередив, що її розглядатимуть на засіданнях Кабміну й робитимуть остаточні розрахунки.

Нагадаємо, у Юрія Вітренка немає плану реформування галузі.

Також раніше повідомлялося, що Юрій Вітренко — фінансист, але не енергетик. Таку думку висловив в ефірі телеканалу «Перший Діловий» один із запрошених експертів.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу