Глава Держаудитслужби Пліс: Держаудит виявив фінансових порушень на 167 мільярдів гривень

Поділитися:

Останнім часом дуже часто обговорюються питання щодо перевірок Міністерством оборони. До речі, новий міністр зазначив, що Держаудитслужба має перевірити комплексно всю історію використання державних коштів за весь період роботи, зокрема й те, як проводилися закупівлі на держпідприємствах.

В ефірі “Першого Ділового” телеканалу виступив Геннадій Пліс, голова Державної аудиторської служби.

«З боку керівництва Міністерства оборони, безпосередньо з боку міністра, існує повне сприяння цьому і ми завжди готові допомагати, розуміючи важливість цієї проблеми для подальшого планування, реформування чи будь-яких інших дій щодо підвищення ефективності».

Проте гострим питанням залишається факт того, що вимоги уряду стосуються перевірок за весь період роботи, незважаючи на те, що подібні раніше вже проводилися.

«Дійсно, Держаудитслужба раніше проводила аудит. Наприклад, у листопаді 2019 року вона закінчила відповідні дії, і загальна сума, яка була перевірена фахівцями, становила 57,5 ​​мільярдів гривень. Тоді було встановлено порушень на 10 мільярдів гривень та 1 мільярд гривень втрат. Тим не менш, сьогодні у міністра своє бачення, і ви знаєте, який масштаб кількості підприємств та установ, які підпорядковуються Міністерству оборони та взагалі розмір усієї цієї структури».

Відтак, Геннадій Пліс пояснив необхідність цих перевірок тим, що немає можливості взяти під контроль усе, але це завжди робиться виборчим способом з огляду на високоризиковані підходи. Для того, щоб виявити порушення, необхідно проводити ретельний аналіз та проводити консультації з керівництвом, а ресурси Держаудитслужби, на жаль, за словами голови відомства, обмежені.

Відомо, що зараз розголосилися, зокрема, початок досудового переслідування, перевірки баз комплексного відпочинку «Пуща-Водиця» та «Конча-Заспа». Базами керує Державне управління справами та аудит Держмайна було проведено тут уперше. Матеріали знаходяться у правоохоронців, тому коментувати деталі Пліс відмовився.

В той же час, зазначається, що на даний момент ведуться також перевірки багатьох інших підприємств, серед яких і «Нафтогаз», і «Укргазвидобування».

«З того часу, як я перебуваю на цій посаді, я можу чітко відзвітувати, що ми проведеними контрольними заходами виявили більше, ніж удвічі за 15 років до цього порушень. 15, тому що немає даних щодо електронних баз, і ми не можемо проаналізувати більш ранні роки. Але те, що я бачу результати у розмірі 80 мільярдів гривень викритих втрат за 15 років та наші результати у викритті втрат у розмірі 167 мільярдів гривень за два роки, це свідчить про те, що ми провели ревізії ефективно».

Раніше ми писали про те, що регулятор оштрафував Нафтогаз – названі причини.

Також ми повідомляли про намір перевірити регулятором 26 газорозподільних операторів України.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу