«З 90-х років і до 2019 року Україна скоротила викид парникових газів на 63%» – експерт

Поділитися:

Президент України Володимир Зеленський взяв участь у великому міжнародному форумі – на конференції ООН зі зміни клімату у британському Глазго глава держави перебував 1-2 листопада, повідомляє «Перший Діловий» телеканал.

На заході в Глазго всі країни світу звітували про виконання своїх зобов’язань згідно з Паризькою угодою щодо скорочення викидів парникових газів. «Україна також взяла на себе ці обставини, і цього року уряд прийняв оновлення за вкладами, що визначаються на національному рівні, зі скорочення викидів парникових газів», – нагадав Зеленський.

Президент торкнувся у своєму виступі Паризької угоди-2015. Він нагадав, що Україна ратифікувала угоду однією з перших у Європі, і за обсягом скорочення викидів посідає 4 місце серед 45 сторін Рамкової конвенції ООН.

«Наша мета до 2030 року – скоротити викиди парникових газів на 65% (від рівня 1990 року). І не пізніше 2060 року досягти кліматичної нейтральності», – наголосив глава держави.

Однак він зазначив, що ні конвенція щодо стабілізації концентрації парникових газів, ні Кіотський протокол та Паризька угода не вирішують проблеми та не встигають за викликами сучасності. «Парадокс, але виконання Паризької угоди під загрозою через виконання Паризької угоди», – зауважив Президент.

За його словами, прагнення утримати потепління та скоротити викиди парникових газів та використання вугілля та нафти призвело до рекордного попиту та цін на газ. В результаті споживання вугілля у країнах G20 зросло на 5%, а на вугільних електростанціях Європи у вересні – на третину.

Євгенія Засядька, керівник відділу клімату громадської організації «Екодія», у прямому ефірі “Першого Ділового” телеканалу прокоментувала участь України у прагненні скоротити викид парникових газів.

«У нас насправді досить великий потенціал у скороченні викидів парникових газів. Зараз ми можемо докласти всіх зусиль для того, щоб збільшити свій вклад для скорочення викидів та стримування глобальної зміни клімату».

На запитання, чи почав український уряд вже впроваджувати план скорочення викидів і що вже конкретно зроблено, Євгенія Засядька відповіла: «Не настільки амбітно це виглядає. Акцентую увагу, що станом на 2019 рік, за останніми даними, з 90-го року ми скоротили викиди на 63%». Тобто плани на скорочення 65% викидів парникових газів цілком реалізовані, оскільки Україна має ще 10 років.

«Насправді сам уряд на заходах якраз говорив, що це не найамбіційніший сценарій, але для них це виглядає зараз найреальнішим планом з огляду на ситуацію, що склалася в Україні. Що стосується модернізації, промисловості тощо, наприклад, у деяких секторах ми все ще закладаємо підвищення викидів. У тих же промисловостях можливо відбуватиметься модернізація, але влада бачить, що нам необхідно розвивати економіку, і це відбуватиметься знову-таки за рахунок збільшення викидів, хоча якщо будувати модернізовану промисловість новими технологіями, то загалом цього можна уникнути».

Раніше ми писали вже про те, що президент Зеленський впевнено заявив про скорочення Україною викидів парникових газів.

Також ми повідомляли, що стало відомо, коли Україна досягне кліматичної нейтральності.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу