ВАКС заарештував стайню Онищенка за кордоном

Поділитися:

У Німеччині заарештували стайню, фактичним власником якої вважають народного депутата Олександра Онищенка. Про це ЗМІ дізналися із матеріалів кримінального провадження, фігурантом якого він є. Таке рішення ухвалив Вищий антикорупційний суд.

Йдеться про корпоративні права компанії Gut Einhaus Liegenschafts GmbH частки якої в 11% її статутного капіталу належить компанії Ostexpert Ltd. Заарештовано майно компанії, зокрема садибу Gut Einhause (16 земельних ділянок, головна стайня зі складом кінського спорядження, пральня, кухня, два офісні приміщення, технічне приміщення, ванна кімната, 4 туалетні кімнати, манеж зі зрошеною пісочною ареною, приміщення підключення і робочий кабінет, приміщення для годування з охоронним кабінетом та технікою/складом).

Відомо, що стайня та інші споруди територіально знаходяться у громаді Герцлаку, Нижня Саксонія.

Зазначається, що під час співпраці української Спеціалізованої антикорупційної прокуратури і німецьких компетентних органів було одержано відомості про придбання Онищенком через компанію-нерезидента Ostexpert Ltd центру кінного спорту Gut Einhause.

Влітку 2013-го Ostexpert Ltd придбала 100% часток у статутному капіталі товариств Johanna 198 Vermogensverwaltungs GmbH та Johanna 208 Vermogensverwaltungs GmbH, які потім отримали назву Gut Einhaus Liegenschafts GmbH.

Восени власниця центру кінного спорту та компанія Gut Einhaus Liegenschafts GmbH уклали договір купівлі-продажу центру кінного спорту разом з житловими будинками та спорудами за 19 млн євро. Оплата даної угоди Gut Einhaus Liegenschafts GmbH відбувалася за рахунок коштів, одержаних від товариства Ostexpert Ltd. Також попередня власниця та Ostexpert Ltd уклала договір про купівлю стайні для коней за два млн євро. Попередньо передбачається, що Онищенко використав для покупки стайні кошти від злочинів, у яких він звинувачується.

Ostexpert Ltd вважається підконтрольною Онищенку. За даними німецьких органів, тільки 11% статутного капіталу Gut Einhaus Liegenschafts GmbH належать Ostexpert Ltd, тоді як раніше компанія Онищенка була єдиним акціонером, у жовтні 2019 року 89% акцій були переуступлені. Дар’ю Вакуліну призначили одноосібним керівником, а Онищенка звільнили. Примітно, що засновниками в рівних частках російського підприємства «Південно-Західна промислова компанія» значаться Онищенко та Вакуліна, а остання – ще й гендиректор. «Південно-Західна промислова компанія» включена до російського реєстру компаній взимку цього року, спеціалізується, зокрема, на розведенні коней. А Онищенко фігурує у реєстраційних документах як російський громадянин.

ВАКС вважає, що майно, яке оформлене на німецьку компанію, може підлягати спецконфіскації у кримінальній справі Онищенка, відтак вирішив накласти арешт.

За версією українського слідства, Онищенко є засновником та керівником злочинної організації, яка з січня 2013-го по червень 2016-го розікрала кошти під час видобування та реалізації газу в рамках контрактів про спільну діяльність із підприємством «Укргазвидобування».

Раніше ми повідомляли, що ВАКС розгляне справу колишнього начальника поліції Одеської області.

Також ми писали, що Вищим антикорупційним судом було заочно заарештовано колишнього голову правління української фінустанови «ПриватБанк» Олександра Дубілета.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу