Українці витрачають на їжу 40% своїх доходів

Поділитися:

Як відомо, у 2021 році індекс споживчих цін зріс на 10%, що вдвічі вище, ніж показники попереднього (2020) року. При цьому інфляція зараз досягла двозначної кількості, що вперше за останні чотири роки.

Враховуючи, що більша частина доходів українських сімей йде на витрати на харчування, уряд замислюється над тим, як можна допомогти українцям банально – не голодувати.

В Офісі Президента не відкидають навіть запровадження так званих food stamps – продуктові чеки за допомогою держсервісу «Дія». Подібна антикризова система працює в США, але радник з економічних питань президента України зазначає, що таких заходів буде вжито у разі реальної необхідності.

З чинних сьогодні рішень – це розширення урядом переліку продуктів харчування, які підпадають під держрегулювання. До списку продуктів з максимальним рівнем націнки в 10% входять: гречка, цукор, борошно в/д, макарони вітчизняного виробництва, молоко (пастеризоване) – 2,5% жирності, олія, курячі яйця (С1), м’ясо птиці (куряча тушка ), вершкове масло (72,5% жирності).

Проте ідею адресної допомоги все ж таки розглядають, оскільки така програма допомоги буде ефективнішою, навіть якщо відштовхуватися від досвіду щодо субсидій. За даними Державної служби статистики, в середньому продуктовий кошик українця становить близько 40%, а це означає, що малозабезпеченим сім’ям за таких умов виживати дуже важко.

«В Україні підвищення цін на 5-10% для малозабезпечених громадян є вкрай чутливим. Адже грошові витрати на продукти домогосподарств становлять близько 45%. У домогосподарствах із доходом до 5 тис. грн. цей показник перевищує 50%. Істотна продуктова інфляція та зростання цін на енергоносії можуть призвести до погіршення добробуту значної частини населення. Тому, на мою думку, запровадження програми «продуктових чеків» зараз є актуальним», – поділилася думкою експерт, професор економічного факультету Київського національного університету ім. Тараса Шевченка.

Нагадаємо, незабаром очікується суттєве подорожчання хліба.

Також ми писали про те, що загалом в Україні зростають ціни на овочі та фрукти.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу