У Мін’юсті назвали очевидних олігархів

Поділитися:

У Міністерстві юстиції розповіли, хто за ознаками є очевидним олігархом в рамках закону про деолігархізацію, що набуде чинності з 7 травня 2022 року.

На думку очільника відомства Дениса Малюськи, відповідають критеріям низка українських підприємців та народних депутатів, як от Петро Порошенко, Рінат Ахметов та Ігор Коломойський.

«Досить відкрити рейтинг Forbes. Перший рядок – Рінат Ахметов. Є всі критерії – медіа, бізнес, активи, партнери у Раді. Схожа історія із Коломойським. Петро Порошенко – активи, участь у політиці, під питанням телеканали», – сказав Малюська.

За законом про деолігархізацію, людина має обіймати політичну посаду, фінансувати партію чи мітинги. Під цей пункт чітко підпадає Петро Порошенко, сказав Малюська.

Міністр вважає, що Порошенкові може не допомогти уникнути статусу олігарха передача телеканалів «Прямий» та «5 канал». Адже згідно з законом, не обовʼязково бути прямим власником, можна впливати на медіа через афілійованих осіб.

Також Малюська висловився про власника інвестгрупи Dragon Capital, медіахолдингу НВ і видання «Українська правда» Томаша Фіали. Мовляв, за критеріями закону його не відстежував.

Примітно, що за його словами, підготовка списків наразі не триває. Адже головною метою закону є не зробити олігархам боляче, а щоб їх не було. Тобто, їм дано пів року, щоб вони втратили свій статус олігарха та стали бізнесменами, меценатами і шанованими людьми, сказав Малюська.

Він розповів, що така практика спостерігалась на Заході, свого часу такий процес пройшли багато олігархів.

Раніше ми повідомляли, що олігархи отримуватимуть газ за пільговою ціною.

Також зазначали, що Україна програла в судах із олігархами понад 20 млрд гривень.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу