Олігархи отримуватимуть газ за пільговою ціною

Поділитися:

Дешевий газ – олігархам. Міністерство аграрної політики внесло компанії українських олігархів до переліку пільгових виробників, повідомляє телеканал «Перший Діловий».

Із цього списку компанії, які отримають дешеве паливо, фактично вибиратимуть вручну за допомогою спеціального комітету з нагляду. Зокрема, до переліку потрапили газові трейдери підсанкційного олігарха Дмитра Фірташа. Допомогти вирішили також олігархам Юрію Косюку та Андрію Веревському.

У Кабміні ж пояснили: міністерство просто використало застарілі списки підприємств, однак до торгів вони нібито дійти не можуть. Мовляв, підприємства, які є у списку, можуть подавати заявки, але комітет з нагляду їх не затвердить.

Однак, якщо олігархи таки отримають газ за пільговою ціною, то зможуть непогано підзаробити на державних знижках. Приміром трейдер Фірташа – «Йе енергія» зможе купувати дешевий газ на продукти, а потім перепродавати їх на ринку з величезною націнкою. А от «Миронівськиій хлібопродукт» Юрія Косюка і без того має надприбутки і щороку виплачує величезні дивіденди своїм акціонерам, проте протягом багатьох років отримував найвищі дотації з держбюджету.

А от Андрій Веревський, який володіє компаніями групи «Кернел», завдяки впливу на депутатську групу «Довіра» і так добився для себе за максимальних цін на соняшникову олію у світі платити знижений ПДВ, через що бюджет недоотримав десятки мільярдів гривень.

Тож у час паливної кризи, держава замість допомагати компаніям, які звітують про збитки та банкрутство через дороговартісні енергоносії, знову робить знижки для олігархів.

Раніше ми повідомляли, що за тиждень запаси газу у підземних сховищах (ПСГ) України скоротилися на 4,6%, або на 562 млн куб. м. Згідно з даними Оператора ГТС України, станом на 22 січня запаси природного газу становили 12,04 млрд кубометрів при максимальній ємності 31 млрд куб. м.

Також писали, що на думку експертів, «газ за пільговими умовами — це майданчик для зловживань.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу