Скорочення пенсій чорнобильцям визнали незаконним

Поділитися:

Конституційний суд ухвалив рішення, яке зобов’язує відкорегувати закон, що змінює принципи розрахунку пенсій чорнобильцям. Як повідомила представниця Верховної Ради у Конституційному суді Ольга Совгиря, суд став на бік заявників за скаргою щодо скорочення пенсій чорнобильцям.

Після ухвалення змін у закон «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали унаслідок Чорнобильської катастрофи» у 2015 році – чорнобильці виступили проти зменшення гарантованих мінімальних пенсій. Восени 2018-го до Конституційного суду було подане звернення. Через більш ніж два роки з’явилося рішення за цією скаргою.

2018-го Конституційний суд ухвалив рішення, яке визнало незаконним зменшення пільг чорнобильцям, що відбулося наприкінці 2014-го. Суд дійшов висновку, що держава не може скорочувати пільги, компенсації чи гарантії без рівноцінної їм заміни.

Раніше ми повідомляли, що у Міністерстві соціальної політики заявляють, що українські підприємці можуть розраховувати лише на мінімальну пенсію (наразі це 1 тис. 769 грн), оскільки більшість ФОПів сплачують внески із мінімальної заробітної плати.

Також ми писали, що, на думку міністра соціальної політики Марини Лазебної, в Україні вже не можна зволікати із запровадженням накопичувальної пенсійної системи. Альтернативою стане підвищення пенсійного віку або зростання податків.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу