Сербію заполонили протести

Поділитися:

У низці міст Сербії тисячі громадян протестують, виступаючи проти нових законів: про референдум і про експропріацію. Зокрема, у Белграді, Нови-Саді, Краґуєвці, Шабаці заблоковано мости й дороги.

У двох містах Белграді й Новому Саді сталися сутички спецполіції і громадян. Обійшлося без жертв. Та правоохоронці були змушені затримати щонайменше десять мітингувальників.

ЗМІ повідомляють, що за протестами стоять екологічні та низка неурядових організацій, яких підтримують деякі опозиційні партії.

Невдоволення законом про референдум пояснюють тим, що він передбачає дійсність голосування попри кількість громадян, які брали в ньому участь. Тоді як до цього референдум вважався чинним, якщо проголосувала понад половина виборців.

Новий закон про експропріацію не влаштовує громадян через те, що дає можливість держорганам забирати приватне майно за вартістю, яка суттєво менша за ринкову. Вони переконані, що влада планує за безцінь віддати закордонним компаніям багаторічне надбання громадян, хоче змінити конституцію, легалізувати реалізацію державних копалень та іншого майна.

Варто зауважити, що в уряді блокаду мостів та доріг назвали «терором меншості».

Нагадаємо, що у Туреччині відбулися протести після обвалу ліри.

Раніше ми писали, що Сербія і Угорщина побудували газопровід в обхід України.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу