Польща нарощує кількість українських заробітчан

Поділитися:

За даними агентства, що оформляє документи українців на заробітки за кордон, кількість вакансій у Польщі у січні 2022 року збільшилася вп’ятеро. Крім цього, попит серед українських заробітчан значно зріс, і склав на 37,3% більше, ніж минулого року за цей же період (січень 2021).

В агентстві зазначають, що, як правило, у цей період (початок року) відбувається затишшя. Проте 2022 став винятком. Попит на дешеву робочу силу в Польщі, що компенсує брак потрібних фахівців, з минулого року загалом зріс на 90% і таку ж динаміку тимчасового виїзду очікують експерти і цього року.

Водночас зазначається, що не працевлаштуючись офіційно, у Польщі можна навіть не розраховувати на середню зарплатню. При цьому порушуються все трудові норми. Заробітчани працюють по 10-12 годин на день з одним вихідним на тиждень, а живуть у кімнатах, де селять по 2-5 осіб.

Якщо говорити про середню зарплату, то в Польщі українцям пропонують за найпопулярнішу вакансію («пакувальник») від 25 до 35 тисяч гривень, але на такій же посаді поляк міг би отримувати по 42 тисячі. У Німеччині та сама ситуація. За середньої зарплати для німців у 131 тисячу гривень українські заробітчани отримують від 50 до 70 тисяч гривень.

За різними аналітичними оцінками, за кордоном загальна кількість українців, які виїхали на заробітки, становить близько п’яти мільйонів людей, що значно позначається на внутрішньому ринку праці. В Україні просто не вистачає спеціалістів. Більше того, з початку пандемії дедалі більше медиків їдуть за кордон, де можуть отримувати зарплати, які в десятки разів перевищують українські.

Раніше ми писали, що Польща полегшує працевлаштування для українців.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу