Кабмін оприлюднив нову редакцію правил водокористування

Поділитися:

Кабмін України опублікував Постанову №85 від 2 лютого 2022 року “Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 5 липня 2019 р. №690”.

У документі описано нову редакцію Правил надання послуг з водокористування для українців. Одним із важливих пунктів, на який слід звернути увагу всім українським споживачам води, є оновлений порядок оплати послуг та їх розмір.

Насамперед зазначається, що рахунки для оплати послуг формуються виконавцем або власником, який здійснює розподіл послуг на основі показань вузлів комерційного обліку з урахуванням показань вузлів розподільного обліку та надаються споживачеві (його представнику) не пізніше ніж за 10 календарних днів до граничного строку внесення плати за послуги, визначеного договором.

Розрахунковий період оплати – календарний місяць. У разі, якщо договір не передбачає термінів оплати, її необхідно зробити не пізніше останнього дня місяця перед початком наступного розрахункового місяця.

Є також можливість здійснити оплату послуг як авансові платежі з метою знизити в майбутньому фінансове навантаження споживача. Проте оплачувати послуги з тарифів необхідно щомісяця у зазначені урядом терміни. Вартість послуг за водокористування (централізоване водопостачання та централізоване водовідведення) визначається відповідно до спожитих обсягів та тарифів.

Інформування про зміни тарифів та послуг виправник зобов’язується публікувати на офіційному сайті завчасно (не більше 15 днів з дня набрання чинності новими розмірами тарифів). Плата за обслуговування залежить від розмірів затверджених тарифів та спожитих послуг.

Якщо споживач не оплачує терміни, йому нараховується пеня у вигляді, встановленому договором. Однак штрафні санкції не можуть перевищувати 0,01% від суми боргу, розрахованого на один день прострочення, а загальний розмір пені не повинен перевищувати 100% суми заборгованості.

Водночас пеню не платитимуть ті, кому держава заборгувала нарахування пільг та субсидій та/або наявності у споживача заборгованості з оплати праці, підтвердженої належним чином.

Існує також можливість укласти угоду про реструктуризацію заборгованості, звернувшись до відповідних органів. Якщо ж споживачеві не надані послуги у повному обсязі або у належній якості, виконавець зобов’язаний зробити перерахунок та сплатити споживачеві неустойку, передбачену законодавством.

Нагадаємо, що з 1 лютого українці зіткнулися одразу з декількома змінами та нововведеннями, серед яких нові тарифи на газ, подорожчання пластикових пакетів та інші.

Також ми писали про те, що НЕК «Укренерго» виступила за підвищення тарифів для населення з 1 квітня 2022 року на 29,1% або до 446,24 гривні за мегават-годину.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу