Що дасть українцям контроль НБУ над ломбардами та кредитними спільнотами?

Поділитися:

Національний банк України з 1 липня 2020 року регулює роботу ринків небанківських послуг. Зміни пов’язані з прийняттям у вересні 2019 го закону про “сплите”. Це було однією з вимог продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом.

Раніше ринком небанківських послуг займалася Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку. Зараз же Нацбанк планує провести аудит всіх небанківських фінансових установ. На основі цього винесе рішення щодо їх подальшого функціонування або закриття.

За словами фінансового аналітика Олексія Лупоносова, станом на сьогоднішній день під виглядом кредитних спілок, фінансових компаній і ломбардів на ринку з’явилися відверті шахраї. Вони порушують українське законодавство і обманюють позичальників. Зараз же, під керівництво НБУ, експерти розраховують на те, що за рік зникнуть фінустанови, які прикриваються ліцензіями, купленими у незаконний спосіб.

Навіщо ж НБУ звалив на себе цю ношу? Що це несе для небанківських установ? І не стане таке нововведення новим витком корупції, коли, наприклад, заносить директор ломбарду грошики куди треба, і працює собі далі тихо? На ці питання в коментарі для Першого Ділового телеканалу відповів інвестиційний банкір Сергій Фурса.

«Навіщо НБУ взяв на себе ці функції? Все просто – це частина фінансового світу, та й України. І, власне кажучи, ця сфера взагалі не регулюється. І після того, як НБУ очистив банківську систему, всі схеми пішли в страховий ринок, і поки там не навести порядок – там нічого доброго не буде. А НБУ володіє такими функціями, щоб це зробити », – говорить він.

На думку Фурси, після очищення банківської системи, банки стали надійними і сьогодні банківська система за всю історію найнадійніша.

«Те ж саме повинно відбутися із страховим ринком. Раніше небанківський фінансовий ринок курирував Нацкомфінпослуг, але це було ні про що », – уточнив експерт.

Якщо брати на обговорення питання корупції, то раніше, наприклад власники ломбарду несли конверт в якусь установу, яке кришувало їх, і установа далі працювала. Що ж буде зараз, після того, як Центробанк прийняв на себе на себе такі функції? Чи не понесуть всі ці конверти зараз в НБУ?

«До зміни правління, я б точно сказав, що ні – не понесуть. Там інститут був побудований на інших цінностях. Зараз же, з огляду на той процес, який відбувається в Нацбанку, не можна гарантувати, що не понесуть», – резюмував інвестиційний банкір Сергій Фурса.

Нагадаємо, що Національний банк України взяв на себе права регулювання ринків небанківських фінансових послуг.

За даними прес-центру Нацбанку, з 1 липня 2020 року почалася нова стадія розвитку небанківського ринку, який надасть споживачам додаткові права.

Так званий «спліт» дасть можливість НБУ забезпечити фінансову стабільність більш розширену, не тільки завдяки регулюванню банківської, а також і небанківської групи.

Також ми писали про те, що після такого нововведення, українці зможуть написати скаргу в НБУ на діяльність лізингових, факторингових підприємств, ломбардів і кредитних організацій.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу