Навіщо IT-шників вирішили обкласти податками?

Поділитися:

Народні депутати від фракцій “Слуга народу” і “Батьківщина” розробили законопроект, який передбачає підвищення податків для IT-фахівців, а також – норми переходу на новий Трудовий кодекс.

Згідно із законопроектом №3933, податки на оплату праці IT-фахівців пропонують підняти в 2 – 8 разів.
Нардепи мають намір встановити особливий вид податків для представників IT-сектора, прописавши це в Трудовому кодексі. Свої зміни можуть запропонувати застосувати в період з 2021 по кінець 2030 року.

Так, податок на зарплату вони пропонують встановити на рівні 10%. Це 5% ПДФО замість 18%, а також 5% ЄСВ замість 22%. Також пропонується звільнити фахівців цієї галузі від військового збору в розмірі 1,5%.
Але, крім цього, до прибутку суб’єкта індустрії пропонується застосувати ставку податку на прибуток з коефіцієнтом 0,5. Тобто 9%.

Щоб отримати такі умови оподаткування, IT-компанії повинні виконати 5 обов’язкових пунктів протягом чотирьох звітних кварталів:

  • Працювати по одному з шести видів економічної діяльності.
  • Отримувати не менше 90% доходів від конкретного виду діяльності.
  • Витрачати не менше 50% на оплату праці.
  • Не мати податкових боргів.
  • Не мати статус “банкрута”.

Навіщо уряд України йде на подібні кроки? Наскільки доцільно обкладати податками IT-компанії? Чи залишаться провідні фахівці галузі після впровадження подібного закону? У цих та інших питаннях спеціально для Першого Ділового телеканалу розбиралася політолог Світлана Кушнір.

“Всі ми прекрасно розуміємо, що в сфері інформаційних технологій останні 20-30 років йде колосальний прорив: створюються нові цікаві формати, програми, додатки. Люди, за час карантину, стали набагато більше користуватися он-лайн послугами: замовляти, купувати, обмінюватися, спілкуватися.

У нас же кожен рік близько 3000-4000 фахівців їдуть закордон або залишаються тут на аутсорс, працюючи на іноземні компанії. Це наш людський капітал, інвестиції України в майбутнє. І раптом, в ситуації, в якій ми зараз знаходимося, коли нам потрібно підтримувати цю галузь, у нас намагаються придумати певні ініціативи, намагаються придумати, яким би ще податком обкласти IT-компанії “- говорить політолог.

За словами Світлани Кушнір, креативний клас, який якраз складається з фахівців комп’ютерних технологій, унікальний тим, що не прив’язується до місця. І раптом уряд намагається зараз витіснити людей, які створюють інтерес до України як до держави шляхом додаткових інструментів оподаткування.

“Я була б дуже рада, якби проект, який зараз розробляється, вів до зниження оподаткування, допомагав і давав певні преференції підприємцям в сфері IT, для того, щоб вони залишалися в нашій країні, розробляли цікаві проекти і приносили Україні гроші” – зазначає фахівець.

Кушнір пояснює, що, в середньому, заробітна плата у IT-фахівця коливається від 1000 до 3000-4000 доларів в місяць. Це досить високооплачувана робота, але це і серйозний інтелектуальна праця.

“З одного боку, я можу зрозуміти народних депутатів, які намагаються знайти” кормову базу “, де можна взяти додаткові кошти для наповнення бюджету. З іншого боку, в тій ситуації, в якій ми зараз знаходимося, ми повинні дивитися на те, що відбувається в світі. А там знижують податки, дають преференції, підтримують своїх вітчизняних підприємців. Саме цим повинні займатися народні депутати. А якщо вони пишуть законопроект для того, щоб в черговий раз “задушити” підприємницьку ініціативу в сфері IT, то в такому випадку, гріш – ціна таким законопроектам і депутатам “- резюмувала Світлана Кушнір.

Нагадаємо, що за інформацією прес-служби Міністерства цифрової інформації, з 21 липня іноземні IT-фахівці можуть подавати документи на отримання дозволу на імміграцію в Україну.

Спеціальні квоти для іноземців дозволяють працевлаштувати українським IT-компаніям до 5000 чоловік. При цьому нові працівники з-за кордону мають право жити і працювати на території України 10 років.

Раніше повідомлялося, що Старший віце-президент IT-компанії GlobalLogic Ігор Біда заявив, що в 2020 році очікується зростання експорту з розробки програмного забезпечення, навіть не дивлячись на пандемію коронавірусу.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу