За брехню в деклараціях каратимуть за законом

Поділитися:

Покаранню за брехню в деклараціях – бути. Президент Володимир Зеленський повернув до парламенту закон про відповідальність за недостовірне декларування, додавши в документ свої пропозиції, інформує телеканал «Перший Діловий».

Глава держави не погодився з поправками, які депутати внесли минулого тижня. Адже вони, каже, дозволять чиновникам зловживати владою та приховувати свої статки. Як наприклад, поправка, яка дає право посадовцям не повідомляти про майно, яким володіють їхні родичі, якщо ті не нададуть відповідну інформацію.

Так, чиновника можуть притягнути до відповідальності лише за декларування об’єктів, про які йому повідомили лише члени родини. Ще одна з поправок, якою не задоволений президент стосується покарання чиновників за умисне неподання декларації лише обмеженням волі. Зеленський же наполягає на позбавлені волі за таке порушення. Як наслідок – президент ветував закон і повернув його до парламенту. Каже: покарання за приховування своїх статків має бути набагато суворішим.

Торік у жовтні Конституційний Суд визнав неконституційною статтю, яка передбачає штраф чи позбавлення волі за брехню у декларації. У грудні 2020-го відповідальність відновили, але ув’язнення не було серед покарання: лише штраф, громадські роботи та обмеження волі. Тому, на початку цього року Зеленський подав новий законопроєкт, який передбачатиме й ув’язнення. Його схвалила і Венеціанська комісія, але депутати додали свої поправки.

Нагадаємо, Верховна Рада підтримала добровільне одноразове декларування активів фізичних осіб. За ухвалення в другому читанні законопроекту №5153 проголосували 243 народних депутата при необхідному мінімумі в 226 голосів.

Також ми писали, що глава держави Володимир Зеленський заявив про відсутність потреби у розпуску парламенту та дострокових виборах.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу