Стали відомі підсумки зустрічі Меркель і Зеленського

Поділитися:

Берлін зацікавлений в якнайшвидшому продовженні договору про транзит газу через територію України на тлі завершення будівництва російського газопроводу «Північний потік-2». Про це повідомила під час спільного брифінгу за підсумками переговорів із президентом України Володимиром Зеленським канцлер Німеччини Ангела Меркель.

Водночас Зеленський підкреслив, що Україна не буде обговорювати російську трубу як про суто економічне питання. За словами президента, цей газопровід «є зброєю», яка використовується для дестабілізації ситуації як в Україні, так і в Європі.

Крім того Меркель назвала Росію учасницею конфлікту на Донбасі та підтримала рішення України стосовно відмови вести прямі переговори з сепаратистами. Також вона заявила, що підтримка з боку Німеччини не буде залежати від її перебування на посаді та триватиме після виборів в її країні.

«Росія є учасником конфлікту. Тому, правильно що Україна відмовляється вести прямі переговори з представниками сепаратистів. Ми весь час крутилися у цієї проблеми, це не пов’язано з тим, що я довго перебувала на посаді», — зазначила Меркель.

За її словами, українські домовленості призвели до заспокоєння ситуації на Донбасі.

«У цьому потрібно постійно працювати, навіть під час переходів до інших гравців в політиці. Це буде непросто з новим урядом, але я підтримую цей формат», — додала Меркель.

Також канцлер Німеччини повідомила, що 23 серпня на саміт «Кримська платформа» приїде федеральний міністр економіки та енергетики Петер Альтмаєр.

«Кримська платформа» завтра грає важливу роль. На жаль, завтра наш міністр закордонних справ не зможе прилетіти, але це пов’язано із тим, що ситуація в Афганістані дуже важка. Ми про це говорили. Це проблема для України, як і говорив пан президент (Зеленський, – ред.), й для нас теж. Але приїде наш міністр економіки та енергетики. Будуть проведені важливі перемовини завтра на полях «Кримської платформи», які пов’язані з політикою в енергетичній галузі», — заявила Меркель.

Раніше на Банковій розповіли, чого очікують від візіту Меркель.

Також повідомлялося, що в Україну почали прибувати учасники «Кримської платформи».

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу