«Зростання тарифів змушує українців все частіше оплачувати комуналку онлайн» – експерт

Поділитися:

Українці дедалі частіше використовують метод онлайн-оплати. Так, за даними НБУ, за 9 місяців минулого року наші співвітчизники провели понад 5 мільйонів безготівкових операцій із пластиковими картками. А це на 42% більше ніж за аналогічний період минулого року. Найчастіше українці платять картками в інтернеті за товари та послуги. Цей тренд підтверджує дослідження Gradus Research. За її даними, онлайн українці найчастіше купували одяг та взуття (42%), гаджети та аксесуари (34%), а також засоби гігієни та догляду (31%). Безготівково за товари платять молоді люди від 18 до 34. А старше покоління вже освоїло оплату комунальних платежів та мобільного зв’язку.

Щоб стимулювати наших співвітчизників і надалі відмовлятися від готівки та здійснювати більше онлайн-платежів, НБУ запустив всеукраїнську інформаційну кампанію з популяризації безготівкових розрахунків.

Подробиці теми розповів головний редактор журналу «Гроші» Олександр Крамаренко в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Грошове збільшення кількості онлайн-оплат зараз найбільше пов’язане зі зростанням тарифів на житлово-комунальні послуги. Просто люди тепер змушені платити більше за тарифами, і це фактично найпотужніший фактор збільшення цього показника. Загалом зараз дуже зручно користуватися сервісом онлайн-оплат і люди дуже активно до цього залучалися під час початку локдаунів у 2020 році. Тоді люди для себе відчули комфорт та всі зручності цієї системи, адже це досить швидкий спосіб оплати для кожного. А якщо дотримуватися певних правил використання сервісів, це ще й дуже безпечно. Тому, звичайно ж, популярність цього методу зростає. Щодо детінізації, то я не був би в такому великому захваті. Тому що є такі платежі, як переказ коштів від однієї людини до іншої, і це здебільшого операції, пов’язані з оплатою тих чи інших товарів/послуг. Це дуже зручно та класно. Це безперечно підтримує наш мікробізнес, але водночас це є гарним маркером того, що тіньова економіка у нас все ще жива. Що на мою думку – добре. Адже наявність великого сектора легальної тіньової економіки стимулює нашу країну», – сказав експерт.

При цьому фахівець уточнив, що вважає втручання країни у ці платежі неприйнятними. Адже це не покращить галузь, а лише призведе до нових корупційних ризиків.

«Я вважаю, що якщо держава хоче отримати більше економічних надходжень від таких онлайн-платежів, то треба намагатися якнайбільше в цю не втручатися і не вимагати чогось надзвичайного від нашого мікробізнесу. Як ми знаємо, зараз уряд має велике бажання фіскалізувати всі галузі й змусити платити податки. Вже є такі тенденції. Щобільше, вже хочуть контролювати звичайні розрахунки для людей за картками. Я думаю, що це небезпечно для цієї галузі. Адже це дасть додаткові можливості нашим корупціонерам серед державних службовців відкусити для себе більший шматок пирога», — вважає він.

Нагадаємо, що Національний банк фіксує зростання кількості платіжних карток в Україні на 7% — до 78 мільйонів штук.

За його словами, кількість безконтактних карток з початку року зросла майже на третину — до 17 мільйонів, проте ще вищими темпами зростала кількість токенізованих карток, а саме на 39% і становить 5,5 мільйона штук.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу