“Розмови деяких депутатів про 45 млрд гривень від НБУ – політична гра”, – Андрій Блінов

Поділитися:

При підготовці висновків і пропозицій до Бюджету – 2021 профільний комітет ВР запропонував збільшити план по доходах на 20,2 млрд грн переважно за рахунок Національного банку і держпідприємств. Депутати хочуть, щоб Нацбанк перерахував до наступного року не 33 млрд грн, як запланував Мінфін в початковому проекті, а на 12 млрд грн більше – 45 млрд грн.

“Прогноз НБУ щодо дефіциту бюджету навіть більш консервативний, ніж в МВФ. На наступний рік ми прогнозували дефіцит бюджету на рівні 4%. У разі перевищення доходів над витратами НБУ – це перегукується з питанням незалежності. Тому що незалежність центрального банку полягає і в фінансовій незалежності . Тому нас, м’яко кажучи, трохи здивувало збільшення цієї цифри з 33 до 45 млрд “, – сказав глава НБУ Кирило Шевченко.

За словами Шевченка,  для Національного банку ключовою є та сума, яка виникне після того, як міжнародні аудитори підтвердять звітність Нацбанку. І відразу ж після того, як там побачать число 45, в НБУ готові про це повідомити і профільний комітет Верховної Ради, і Міністерство фінансів.

Позиція Нацбанку в цьому питанні залишається незмінною: за законом вони можуть перерахувати в бюджет виключно ту суму, яка вийде в результаті підтвердження аудиторами. Попередньо ця сума була заявлена ​​22,6 млрд гривень.

Ось про цю невідповідність й говорить координатор експертної платформи Національного банку Андрій Блінов.

“Мені теж невідомо, звідки у депутатів беруться такі цифри, наголошує Андрій Блінов. – А я ж давно слідкую за українською економікою, тому для мене це не новина. Під час ухвалення проекту бюджету саме шляхом потенційного прибутку Національного банку вирішуються якісь бюджетні питання й знаходиться певний компроміс”

Втім, як повідомляє експерт, за підрахунками Нацбанку, в бюджет зараз може бути перерахована сума, яка складає трохи більш як 22 мільярди гривень. Саме про цю суму говорив голова регулятора пан Шевченко, виступаючи в Сполучених Штатах.

Про цю суму чудово знають народні депутати в особі профільного комітету з питань бюджету та Міністерство фінансів. Експерт між тим нагадує, що в першому варіанті закладався кошторис 33 мільярди гривень. Й був певний оптимізм, що в Національного банку складуться доходи й відповідно за підсумком року він вийде на цю суму.

“Але дійсно, зараз вже це просто гадання на кавовій гущині, – констатує Андрій Блінов. – Зокрема, тому, що залишається ще два місяці до завершення року. І мало завершити фінансовий рік, підбивши його підсумки. Дійсно потрібно упродовж перших місяців наступного, 2021 року залучити міжнародних аудиторів, подати їм звітність й тільки після цього Нацбанк буде готовий перерахувати реальну суму в бюджет.

Але я впевнений, що це точно не 45 мільярдів гривень”, наголосив експерт.

Наскільки ж може зменшитися ця цифра на вимогу НБУ до ухвалення бюджету на наступний рік в цілому? Про це, на думку Андрія Блінова, говорити ще зарано.

“Гадаю, що розмови деяких депутатів про 45 мільярдів гривень – це звичайнісінька політична гра, чітко наголошує експерт. – І займатися міркуваннями деяким силам у Верховній Раді, чи знайде Нацбанк додатково десять чи двадцять мільярдів гривень, – це дитяча, нікому не потрібна гра і непрофесіоналізм.

Нацбанк все одно змушений буде перерахувати до держбюджету наступного року виключно ту суму, яку побачать міжнародні аудитори після звітності”.

Нагадаємо, глава Національного банку України на днях повернувся з переговорів у Вашингтоні, де чиновники розв’язували питання чергового траншу від МВФ.

Також раніше ми розповіли про те, що НБУ розповів, коли чекає місію МВФ

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу