ВР може криміналізувати контрабанду підакцизних товарів

Поділитися:

В Україні можуть ввести кримінальну відповідальність за всю товарну контрабанду. У Верховній Раді мають розглянути відповідний законопроект №5420, ініційований президентом.

Проєкт закону пропонує ввести кримінальну відповідальність також за недостовірне декларування товарів.

Законопроектом пропонується виділити в окрему статтю контрабанду підакцизних товарів і передбачити за неї більш суворе покарання. Так, для підакцизної контрабанди передбачено штраф у 340-680 тисяч гривень чи ув’язнення на три-шість років (стосується правопорушень, де вартість контрабандих предметів 56,75 тисяч – 454 тисячі гривень).

Штраф у 1,27-2,04 мільйони гривень чи ув’язнення на 6-11 років передбачені для осіб, які займаються підакцизною контрабандою, і вони раніше судимі, або, якщо це група осіб чи чиновник.

У низці країн світу існує кримінальна відповідальність за товарну контрабанду, закрема, підакцизної. Серед них – Італія, Литва, Польща, Румунія, Словаччина, Швеція, Німеччина, Угорщина.

За даними правоохоронців, у 45 млрд грн щороку оцінено втрати держбюджету через ухилення від сплати податків і митних платежів за рахунок контрабандних потоків.

Нагадаємо, раніше в Державній митній службі розповіли, що відсторонених від виконання обов’язків митників за можливі контакти з особами, щодо яких Рада нацбезпеки ввела персональні санкції, після переходу на контракт – одними з перших будуть перевіряти на добропорядність. За словами керівника Держмитної служби Владислава Суворова, за результатами перевірки з деякими можливі розірвання контрактів.

Також ми писали, що на засіданні Ради нацбезпеки і оборони України від 15 квітня прийняли рішення ввести нові санкції проти 12 контрабандистів.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу