«Відкриття будь-якого ринку супроводжується підняттям цін» – експерт

Поділитися:

Влада вирішила повернути державне регулювання цін на газ. За підрахунками керівництва України, в лютому ціна газу для населення повинна знизитися на 30%. Однак президент Зеленський підкреслив, що це тимчасовий крок через кризу, викликану пандемією

«Ринкові ціни сьогодні занадто великі, особливо якщо враховувати пандемію. Ми як держава повинні стояти на захисті своїх громадян, а це значить – в економічному плані теж», – підкреслив Володимир Зеленський.

У Кабміні зазначили: це не означає, що країна відходить від ринкового регулювання ціни на газ, але оскільки в цей момент надзвичайно складна ситуація з карантинними обмеженнями, з COVID, з можливістю людей отримувати додаткові доходи, відповідно, буде запроваджено державне регулювання.

Там також заявили, українці будуть платити на 30% менше, ніж зараз. Виконуючий обов’язки міністра енергетики Юрій Вітренко пояснив, що з лютого ціна на газ для населення в середньому знизиться з 9,6 тисячі гривень (25,4 тис. руб.) до 6,999 тис. гривень (18,5 тис. руб.) за тисячу кубометрів.

Вимога ввести ринкові ціни на газ для населення була одним з основних в пакеті Міжнародного валютного фонду для надання фінансової допомоги Україні.

Подробиці теми розповів експерт з питань державного управління Сергій Сорока в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Річ у тому, що новий ринок газу почав працювати не декілька років тому, а всього лише пів року назад. І реально споживачі газу можуть вибирати собі постачальників тільки з вересня або жовтня минулого року. Взагалі, коли вводиться подібний ринок, замість регулювання вводиться ринковий спосіб постачання та використання газу. Зазвичай в таких випадках завжди можна спостерігати збільшення вартості послуг. Згадайте, коли гривню відпустили у вільне плавання, тоді відразу ж сталося падіння валюти, а потім гривня стабілізувалася на певному рівні. Те ж саме відбувається з електроенергією і газом. Тому те, що зараз відбувається на ринку газу – не є несподіванкою або випадковістю», – пояснив експерт.

Іншими словами, відкриття будь-якого ринку супроводжується підняттям цін, проте головна проблема ринку тут полягає в іншому.

«Наразі наш уряд все ще не навчився заздалегідь попереджати таку кризу. Можна було передбачити, що так станеться і заздалегідь погасити паніку і невдоволення серед населення. Адже проблема не стільки в тому, що сильно виросли ціни на газ, адже реально вони виросли з введенням ринку газу десь на 10-20%. Мені здається, що тут головна проблема полягає в тому, що у нас на ринку є певний монополіст, який роками не дає створити нормальної конкуренції. Це облгази Фірташа», – заявив Сорока.

Тобто нині не можна заперечувати того, що ціни на газ дійсно виросли й логічно, що українським громадянам це не подобається. Але тут також треба враховувати, що незадоволений таким станом і головний монополіст ринку, від якого, з введенням нового ринку газу, стали йти споживачі.

«Наразі в українських споживачів є можливість самостійно для себе вибрати постачальника газу. І до речі нині структура «Нафтогазу» пропонує на ринку ціни нижчі, ніж ряд облгазів. Тому українці можуть самі аналізувати вартість і вибирати для себе кращі пропозиції, які часто готові надати нові постачальники. Нині на ринку газу приблизно 50% компаній – це нові постачальники. Ще 35% – це ті самі монополісти», – поділився подробицями теми фахівець.

За словами експерта з питань державного управління, після того, як на ринку газу відбувся поділ тих компаній, які розподіляють і поставляють газ, наразі багато таких підприємств сильно опираються таким механізмам і не згодні відпускати своїх споживачів до інших компаній.

«В принципі компанія «Нафтогаз» могла б врегулювати дану ситуацію з великими коливаннями цін на газ. Але проблема в тому, що не так швидко відбувається перехід споживачів на послуги нового постачальника. При цьому український уряд жодної роз’яснювальної роботи з приводу введення нового ринку газу в Україні не зробив. Тому нині тим українцям, які хочуть це зробити, потрібно самостійно шукати інформацію в інтернеті. А наразі навіть це далеко не всі вміють робити. А скоро до речі у нас буде аналогічна проблема з постачанням електроенергії. Там тариф зростає ще більше. Тому фактично уряд має проблеми відразу на двох ринках постачання», – уклав фахівець.

Він вказав, що очевидно тому в стіни Кабміну запросили колишнього топменеджера НАК «Нафтогазу» Юрія Вітренко. Тому що раніше міністерство енергетики фактично провалило свою роботу по впровадженню роз’яснювальної компанії на полях України.

Нагадаємо, що Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг перевірить п’ять енергетичних компаній.

Серед них – «ДТЕК Дніпроенерго», «Донбасенерго», «ДТЕК Західенерго», «Центренерго» і «ДТЕК Східенерго». Перевірки обумовлені заявою «Укренерго» про критичну нестачу вугілля на ТЕС.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу