Великому бізнесу збільшили податки і ренту

Поділитися:

В Україні збільшили ставки податків і рентних платежів для великого бізнесу – уряд підтримав відповідний проєкт змін до Податкового кодексу.

В уряді наголосили, що зміни не стосуються ФОПів, малого і середнього бізнесу. Мовляв, закрили прогалини у Податковому кодексі, завдяки яким великий бізнес уникав сплати податків в країні. Очікується, що завдяки цьому щорічні надходження до держказни підвищаться на 60 млрд гривень.

Раніше повідомлялося, що, зокрема, законопроект збільшує ренту за видобування залізної руди. Практично всі підприємства, які займаються видобутком залізної руди, є власністю олігархів. І саме вони потраплять під удар змін. За планами, додаткові щорічні надходження становитимуть 3 млрд грн. У разі, якщо Верховна Рада підтримає ініціативу Міністерства фінансів, то вже з 1 липня поточного року підприємства муситимуть платити ренту залежно від ринкової ціни, а не від собівартості.

Окрім того, пропонується введення акцизного податку з реалізації “зеленої” електроенергії (ставка від 3,2% до 40%). Одностайної думки щодо суми поки немає.

І в першому, і в другому випадку зміни суттєво зачеплять бізнес Ріната Ахметова. Адже, зокрема, частка енергохолдингу ДТЕК на ринку “зеленої” електроенергії в Україні – 25%.

Також хочуть відмінити пільги для гірничодобувних підприємств зі сплати земельного податку. Надходження оцінюють у 2–5 млрд грн щорічно.

Що стосується фермерів, то пропонують скасувати заборону на індексацію нормативної грошової оцінки земель, що впливає на розмір податків с/г виробників та орендну плату за користування землею. Це може принести додаткові 3,4 млрд грн до бюджету.

Удвічі збільшать ставку єдиного податку для галузевих платників четвертої групи (за винятком виробників, котрі працюють на землях теплиць) та водного фонду. Надходження від цього можуть сягнути 5,3 млрд грн.

Пропонують підвищити податок на продаж більше одного об’єкту нерухомості, заборонивши великим платникам податків відносити збитки попередніх років для зменшення бази оподаткування.

Серед іншого, транспортний податок потрібно буде сплачувати з автомобіля вартістю більше 1,2 млн грн.

Раніше ми повідомляли, що на думку економістів, якщо сподіватися, що рента від залізної руди поповнить бюджет — ми ніколи не побудуємо розвинену країну.

Також ми писали, що голова Комітету ВР з питань податкової та митної політики Данило Гетманцев заявляв про необхідність корегування законопроекту, який вводить низку змін щодо податків, через надто суворі норми.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу