«В Україні немає чітких правил та алгоритмів блокування ПДВ-накладних» – експерт

Поділитися:

Народний депутат від «Слуги народу» Андрій Холодов заявив, що Державна податкова служба у ручному режимі блокує повернення податку на додану вартість (ПДВ) сотням компаній.

Вони належать до списків ризикових. Холодов також є заступником голови Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики. Він зазначив, що все відбувається у ручному режимі, що є незаконним.

У результаті, наголошує політик, бізнесу лише у грудні 2021 року не повернули щонайменше 2 мільярди гривень. «З 8 грудня 2021 року центральний офіс ДПС розсилає до регіонів списки компаній, які потрібно віднести до ризикових та ПДВ-накладні яких потрібно заблокувати. Працюють у ручному режимі. Це, звичайно, незаконно», – зазначив нардеп.

За словами Холодова, такі дії призводять до блокування контрагентів компаній, які мають тепер вносити на ПДВ-спецрахунок живі гроші. Таким чином, ці живі гроші виймають із бізнесу. «Це призводить до гальмування економічного зростання та збільшення сум на ПДВ-рахунках», – пояснив він.

Олександр Бондаренко, економіст, директор Бюро інвестиційних програм виступив на «Першому Діловому» телеканалі. Експерт вважає, що «В Україні немає чітких правил та алгоритмів блокування ПДВ-накладних».

«Деякі накладні блокуються не в автоматичному режимі, а за іншими критеріями. Це є проблема для підприємств. Для європейських та американських компаній, якими я працюю у рамках інвестиційних програм. Немає правил та чітких алгоритмів блокування цих ПДВ-накладних. Наприклад, якщо “Я” завод (печива, кондитер), і я купую не вершкове масло тоннами і регулярно. А купую чомусь фарбу для малювання. Тобто це дійсно ризикована робота, оскільки не відповідає моїй сфері, закладеній у статуті моєї господарської діяльності. І природно мене вибиватиме в накладній, що не можна купувати цю фарбу. Але це зрозумілі правила гри (автоматичне блокування), але є пограничні ситуації».

Експерт також зазначив, що зараз у такій ситуації і звернутися нема до кого. Немає захисту в цьому випадку для бізнесу.

Раніше ми писали про те, скільки грошей до бюджету принесла боротьба зі скрутками ПДВ.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу