Уряд визнав незадовільною діяльність глави ДІЯРУ

Поділитися:

Діяльність Державної інспекції ядерного регулювання незадовільна. Таку оцінку роботі відомства дав міністр енергетики Герман Галущенко під час засідання уряду, передає «‎Перший Діловий»‎.

Він зазначив, що орган не завджи дотримується окреслених законодавством функцій. А саме: відмовлявся співпрацювати з «‎Енергоатомом»‎ щодо впровадження реакторної технології Westinghouse, а також затягував видачу ліцензії на експлуатацію Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива.

«‎Інспекція безпідставно вимагала додаткову інформацію, не передбачену чинним законодавством. Крім цього, ми бачимо затягування ініціатив, що стосуються побудови нових блоків — затвердження кадастру майданчиків під будівництво»‎, — зазначив міністр енергетики Герман Галущенко.

Водночас у експертних колах вбачають можливий конфлікт інтересів у суперечці міністра та менеджерів Держатомрегулювання. Адже раніше Нацагентство з питань державної служби оцінювало роботу органу на відмінно. Тож експерти побоюються, що незалежність Держатомрегулювання може бути під загрозою.

«‎Коли міністр із «‎Голосу»‎ почала оцінювати діяльність Держатомрегулювання, звинувачувати у затримці видачі рішень, він має конфлікт інтересів. Тому що Держатомрегулювання, насамперед налаштований на те, щоб виконувалися з ядерної безпеки. А міністр зацікавлений щоб швидше все отримати. Так не буває»‎, — каже експерт з ядерної енергетики Ольга Кошарна.

Аналітики кажуть, що попри суперечки посадовців, основною є лише незалежність атомного регулятора. Її порушення, кажуть експерти, це може призвести до невідворотних наслідків, як це було наприклад з Чорнобильською АЕС чи з атомною катастрофою у Японії.

Окрім того, кажуть експерти, залежність Держатомрегулювання може викликати негативну реакцію міжнародної спільноти. Зокрема, європейський банк реконструкції та розвитку вимагатиме швидкого повернення 600 мільйонів євро кредиту, яку він надав на підвищення атомної енергобезпеки.

Під великим питанням опиняться також інвестиції та кредити під нове будівництво від іноземних банків, не кажучи вже про репутаційні втрати України в міжнародних організаціях, членами яких є Україна, Держатомрегулювання та «Енергоатом».

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу