Українським фермерам ніде зберігати картоплю

Поділитися:

За даними експертів, в нашій країні гостро стоїть питання недостатньої кількості професійних сховищ для овочів і фруктів. На сьогоднішній день їх недолік становить близько 0,8-1 млн тонн

«Приміщення, обладнане холодом і вентиляцією від вітчизняних« кулібіних »і холодильних компаній, на жаль, неможливо назвати професійним сховищем. Звичайно, якщо до цього виробник мав 30-40% втрат за період зберігання, а після установки холодильника зменшив їх до 20-25%, результатами він буде задоволений. Але професійні рішення дозволяють знизити втрати при зберіганні за 6-8 місяців до 3-6% », – відзначають фахівці.

Однак, професійне обладнання, його розрахунок і правильний підбір, на жаль, можуть зробити тільки іноземні компанії, як правило, нідерландські.

«Це пов’язано з тим, що іноземні компанії розробляли системи зберігання по 30-40 років разом з науковими установами, такими як Інститут Вагенінгена (WUR), який є №1 в світі серед аграрних вузів, які проводять реальні дослідження, а у вітчизняних компаній такого шансу не було і зараз немає. Ми пам’ятаємо, коли в Україну прийшла компанія «Крафт», зараз «Чіпси Люкс». Це дало поштовх для розвитку сховищ і картоплярства в цілому і надало можливості фермерам заробляти і розширювати площі. Коли в Україні з’явилася компанія «Пепсіко» і чіпси Lays, в сегменті переробки картоплі знову постала проблема наявності професійних сховищ », – розповідають експерти.

Слід зазначити, що відсутність професійних сховищ не дає вітчизняним фермерам розвиватися, оскільки сховище – це досить дороге рішення, і не кожен може його собі швидко побудувати.

Нагадаємо, що в Україні не вистачає потужностей для зберігання картоплі. На даний момент в країні є овочесховища для чверті врожаю, який зібраний. У нашій країні традиційно споживають багато картоплі, це означає, що і картоплесховища повинні бути розраховані на як мінімум 4 млн картоплі – саме стільки з’їдають українці щорічно.

Раніше повідомлялося, що проблеми аграрної тематики набирають все більшого ажіотажу серед українських підприємців, що займаються сільськогосподарською діяльністю. В якому стані зараз знаходиться сектор птахівництва в Україні та чому кошти державної підтримки розподіляються нерівномірно, а допомога, спрямована на розвиток малого і середнього бізнесу, дістається найбільшим агрохолдингам країни? Про це розповів президент Асоціації фермерів і приватних землевласників України і глава Союзу українського селянства Іван Томич.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу