Українські садівники вивели три нові сорти груш

Поділитися:

В Інституті садівництва аграрних наук України презентували 3 новітні сорти груш. Їх вивели українські вчені-селекціонери Кіра Копань, Володимир Копань і Микола Матвієнко.

Цією інформацією ділиться прес-служба НААН.

Новітні сорти солодких і улюблених фруктів називаються «Вижниця», «Вересневе» і «Китайський ліхтарик». До створення останнього ( «Китайський ліхтарик») українські вчені залучили схожі сорти зі східних регіонів Азії. Азіатські груші дуже стійкі до різних захворювань плодів, зокрема до бактеріозів і грибків. Дозрівають вони взимку. Тепер і українські груші можна тримати в холодильнику до січня-лютого.

Груші «Китайський ліхтарик» приємно хрумтять на зубах. Відрізняються високим ступенем врожайності. На даний час сорт «Китайський ліхтарик» оцінюється експертами і вже в нинішньому році його внесуть до Держреєстру сортів рослин України.

Груші сорту «Вересневе» дозрівають восени. Щороку цей сорт дає сорок п’ять-п’ятдесят тонн з кожного гектара. Груші «Вересневе» дуже смачні. Практично не заражаються жодною грушевою хворобою.

Сорт «Вижниця» теж досягає зрілості восени. Хвороба парша йому не страшна. Дерево з «Вижницею» швидко росте. Плоди дуже соковиті і смачні. Ці груші зберігаються в холодильнику до грудня місяця. Дерево дає стабільно безліч плодів.

Всі три нові сорти відмінно поєднуються з айвою та насіннєвими підщепами.

Всім цим з журналістами поділилася завідуюча лабораторією селекції і технології вирощування плодових культур НААН України Юлія Ходаковська.

Нагадаємо, за даними профільної асоціації «Ягідництво України» в українському експорті серед фруктів за обсягами поставок лідирують яблука і груші, а за кількістю виручених від продажу коштів – яблука і лохина.

Також ми повідомляли, що українці їдять більше, ніж європейці. Однак це можна стверджувати лише щодо окремих груп продуктів.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу