«Україна виплатить зовнішні борги через перекредитування» – експерт

Поділитися:

Європейський Союз готовий надати Україні 1,2 млрд євро макрофінансової допомоги для підтримки економіки під час епідемії COVID-19. Але для цього влада має виконати свої зобов’язання — забезпечити верховенство права та налагодити конструктивну співпрацю з МВФ.

Про це під час брифінгу з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою заявив глава Європейської дипломатії Жозеп Боррель.

«Я хотів би наголосити, що ЄС надає цю допомогу не тому, що він є якимось благодійним фондом чи неурядовою організацією. Ми є політичною інституцією і робимо це тому, що ми зацікавлені в тому, щоби Україна була квітучою, демократичною і стабільною країною», — сказав він.

Боррель також нагадав, що ЄС вже надав 200 мільйонів фінансової підтримки Україні для боротьби з пандемією та 155 млн євро для покращення гуманітарної ситуації на Донбасі.

У липні Україна підписала з ЄС угоду про 1,2 млрд євро макрофінансової допомоги від Європейського Союзу. Ця програма стане додатковим джерелом до вже погодженої бюджетної підтримки у розмірі 500 мільйонів євро.

Допомогу Україна зможе отримати двома траншами по 600 млн євро. За умовами договору, строк погашення кредиту не перевищує 15 років, а відсоткова ставка не перевищує 2% річних (це дуже вигідні умови).

В Офісі президента пообіцяли витратити кошти на підтримку макроекономічної стабільності, платіжного балансу та реалізації реформ. Однак для того, щоб отримати кошти, Україна має виконати низку вимог.

Серед іншого, нова судова реформа, реформування податкової та митниці, ліквідація податкової міліції, незалежність Нацбанку. МОЗ має передати усі централізовані закупівлі лікарських засобів, медичних виробів та індивідуальних засобів захисту у ДП «Медичні закупівлі України». Водночас на практиці Євросоюз зазвичай орієнтується на Міжнародний валютний фонд, про який згадав і Боррель.

По цій темі свою думку висловив в ефірі Першого Ділового телеканалу Тарас Загородній – економічний експерт.

Згідно з планом, за четвертий квартал 2020 Україна повинна виплатити зовнішніх боргів на суму близьку до 6 млрд дол, з яких 71 млн дол борг перед МВФ, також необхідно виплатити майже 2,5 млрд грн нерезидентам. Звідки ж гроші на покриття боргів?

“Я вважаю, що потрібно вести діалог з реструктуризації боргів з нашими кредиторами, а коронавірус зараз є ще і додатковим приводом. Дефолту звичайно ж не буде, золотовалютний запас країни (приблизно 28-29 млрд дол), він дозволяє покривати поточні виплати за зовнішніми боргами . За підсумками року, звичайно, економіка провалиться приблизно на 5-6 відсотків, але ситуація буде не настільки поганою, як це було в 2014 році “, – говорить експерт.

За його словами, в бюджеті гроші на покриття боргів звичайно ж були закладені, але також потрібно перекредитовуватися. Нещодавно Україна виплатила приблизно 2 млрд дол, і ця виплата жодним чином не вплинула на курс гривні. Дефолт – це дуже погано, ми не можемо собі дозволити ситуацію і як РФ в 1998 році оголосити дефолт, і через пару років повернутися на зовнішні ринки. Україні звичайно ж не варто грати в ці ігри, краще вести переговори з реструктуризації боргів, що цілком можливо.

“Поки в України є непогані золотовалютні резерви, ми можемо виторгувати собі непогані умови по реструктуризації боргів. Переговори зараз йдуть у всіх по всьому світу, у всіх зараз все погано з економікою. Також очікується пожвавлення економіки, так як четвертий квартал завжди є піком ділової активності економіки. У нас збирається врожай, він активно експортується за кордон, гроші активно потрапляють в бюджет, що дозволяє виконувати як зовнішні, так і внутрішні зобов’язання. Тому я б не говорив про дефолт, ймовірність, звичайно, існує, але вона дуже невелика “, – уточнив Загородній.

Нагадаємо, що в Міністерстві фінансів України анонсували погашення боргових зобов’язань країни шляхом використання позик від Міжнародного валютного фонду Світового банку та Європейської комісії.

Також ми повідомляли, що в Міністерстві фінансів заявили про те, що голова відомства виступає проти реструктуризації зовнішнього боргу країни. Також міністр фінансів вважає, що дефолт нашій країні не загрожує.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу