«Україна споживає 30 млрд кубометрів газу, але видобуває тільки 20 мільярдів» — глава «Оператор ГТС України»

Поділитися:

Українські постачальники газу почали пропонувати своїм клієнтам нові тарифи на газ — сезонні. В основному всі вони передбачають ту ж ціну на газ, що і річний тариф, але при цьому відрізняються умовами оплати.

Відзначається, що багато компаній ввели тарифні плани, які передбачають рівномірну оплату за газ в опалювальний сезон. Тобто споживачі отримають можливість сплачувати за газ рівномірними частинами щомісяця.

Як стало відомо, загальна сума до оплати в таких тарифних планах визначається відповідно до обсягу газу, який споживач в середньому використовує протягом опалювального сезону. Саме цю суму поділяють на рівномірні частини для щомісячної оплати.

Так, такий тарифний план вже ввела ГК «Нафтогаз України», а також регіональні газзбути, які відносяться до компанії «Твій Газзбут». Що стосується цін на газ, то «Нафтогаз України» запропонував її на утраті 7,96 за кубометр. Тариф діє всі сім місяців опалювального сезону (жовтень 2021 – квітень 2022 рр). При цьому підключитися до пропозиції можна до 31 жовтня.

Зазначені регіональні газзбути запропонували ціну на рівні 7,99 грн за кубометр. У цьому випадку термін дії — з 1 травня 2021 р по 30 квітня 2022 г. Але підключитися можна тільки до 31 серпня.

Подробиці теми розповів генеральний директор «Оператор ГТС України» Сергій Макогон в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Ми залежимо від імпорту газу з Європи, тому що Україна споживає 30 млрд, видобувається 20. Тобто 10 млрд ми повинні імпртувати, а імпортуємо ми за європейською ціною. Тому ціна буде відображати європейську ціну», — зазначив глава «Оператор ГТС України».

На думку генерального директора «Оператор ГТС України» Сергія Макогона, Україна перш за все повинна скоротити власне споживання газу та водночас збільшувати власний видобуток, аби не імпортувати газ за європейськими цінами. У той же час він зазначив, що ціни для населення залишаються незмінними, проте промисловість буде сплачувати ринкову ціну.

«Щоб не залежати від імпорту потрібно збільшувати власний видобуток та скорочувати власне споживання — це енергомодернізація, це вирішення проблем енергозберігання. Вважаю, що для населення ціна збільшуватись не буде, тому що у нас є річні контракти, і «Нафтогаз», і інші постачальники пропонують клієнтам річний контракт. Тому я вважаю, що для населення тут великої проблеми не буде. Промисловість буде сплачувати ринкову ціну, тому що цей газ потрібно буде імпортувати», — підкреслив глава «Оператор ГТС України».

Нагадаємо, у «Нафтогазі» повідомили, що українці платять за газ менше, ніж в Європі і за фіксованою ціною. Крім того, у компанії наголосили, що заяви стосовного того, що в Україні найвищий тариф — міф.

Також повідомлялось, що Міжнародним рейтинговим агентством Fitch Ratings було поліпшено зі «стабільного» на «позитивний» прогноз довгострокового рейтингу української компанії «Нафтогаз України» в іноземній валюті.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу