У Податковий кодекс готують зміни – подробиці

Поділитися:

Обов’язкове використання РРО – це лише частина всіх майбутніх змін у Податковому кодексі України. Уряд продовжує працювати над оновленнями та пропонує низку ініціатив. Серед пріоритетних – зниження рівня оподаткування доходів, а також плата 5% податків самозайнятими та запровадження податку на виведений капітал у урізаному вигляді.

Голова податкового комітету Верховної Ради ще у грудні 2021 року заявив про майбутню реформу прямих податків. Наразі на урядовому рівні продовжуються обговорення з приводу запровадження одного податку, тобто об’єднання трьох платежів для звичайного громадянина, працівника з фіксованою зарплатою. А саме ЄСВ (єдиний соціальний внесок), ПДФО (податок на доходи фізосіб) та військовий збір. Ставка за ними планується на рівні 30%, але з подальшим зниженням щорічно на 1% і досягти 25% (за експертними даними, сьогодні цей показник після перерахунків дорівнює 34%).

Фракція «Голос» пропонує знизити ставку до 20%. Щоправда, це може призвести до втрат до бюджету близько 50 мільярдів гривень щороку.

За добровільне декларування доходів і заохочуватимуть. Наприклад, людина, у якої під опікою є особа старша 80 років, сплачуватиме податки на половину менше за мінімальну зарплату.

Проте, з іншого боку, є такі ініціативи, які передбачають оподаткування за туристичні поїздки чи оренду житла.

Ще одна смілива ініціатива від податківців – запровадження сімейного оподаткування. Сума податків може бути значно скороченою, якщо є пільги у родичів, які отримують доходи. Але в цьому випадку треба буде доводити, що всі доходи є прозорими і щороку їх декларувати.

Обговорюють зміни у Податковому кодексі щодо ФОП ІІІ групи. Головне питання – обмеження можливості юридичних осіб співпрацювати із зазначеними категоріями підприємців або, як ще називають «зарплатні ФОП». Справа в тому, що часто роботодавець не оформляє співробітника в штат, прикриваючись тим, що між ними підприємницьке партнерство, а за фактом людина є найпростішим найманим робітником.

Самозайнятим же пропонують платити по 5% за допомогою «Дії», самостійно, без звітів, реєстрацій та іншого клопоту. До слова, сюди входить і сфера діяльності – таксі. Сьогодні ця ставка дорівнює 18% та ще плюс 1,5% військового збору.

«Ми припускаємо запровадження особливого податкового режиму для так званого додаткового заробітку, зараз це 27 видів діяльності. Там навіть не реєстрація, а подання заяви через “Дію” будь-якою фізичною особою (не приватним підприємцем) та надання цією особою послуг за зниженою ставкою оподаткування без сплати ЄСВ поза рамками підприємницької діяльності та роботи десь», – кажуть в уряді.

Не вирішать податківці, що робити з податком на виведений капітал (ПнВК). Вже сім років точаться дискусії, як правильно та ефективно його запустити, щоб вигідно було обом сторонам. «Це заміна податку на прибуток податком на виведений капітал. Тобто кошти сплачуються лише тоді, коли ви виводите їх із підприємства у вигляді дивідендів. Це про те, щоби реінвестувати тут і не платити нічого», — пояснюють експерти.

Як влада планує контролювати витрати громадян України наразі невідомо. Документ досі перебуває на розробці. Говорили раніше, що перевірятимуть виключно дорогі покупки, але з іншого боку, такий підхід відчинить двері корупціонерам.

Раніше ми писали, що у 2022 році загальна ставка податку на нерухомість збільшиться на 25% (порівняно з 2021 роком).

Також ми розповідали, що в Україні ФОП 1-3 групи тепер можуть подавати річну декларацію у додатку «Дія». Це можна зробити з будь-якого місця на кілька клацань.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу