У Міненерго пояснили, що означає заява ради США-ЄС щодо енергетики

Поділитися:

У Міністерстві енергетики пояснили, що означає заява ради США-ЄС стосовно енергетики.

Так, за словами радниці глави Міненерго Олени Зеркаль, яка перебуває у Вашингтоні, у документі згадуються критичні речі заради безпеки як України, так і континенту загалом.

Йшлося про забезпечення альтернативними поставками природного газу у Європу, не забуваючи Україну та Молдову. Засуджувалось використання поставок блакитного палива як енергетичної зброї – нагадування РФ про високу ціну за енергетичний шантаж Євросоюзу. Висловлена політична заява, котра підтверджує статус України як ключового партнера Європейського Союзу та Сполучених Штатів, важливість підтримки енергобезпеки, визнання важливості транзитного потенціалу України для безпеки континенту. Також
визначена підтримка синхронізації української електромережі до європейської системи Entso-E. Так, наприкінці цієї зими українська система від’єднається від мережі з Російською Федерацією та Білоруссю в рамках кількаденного експерименту.

Така заява – сильний меседж підтримки, потрібний саме зараз, зазначила радниця.

Для України було дано «домашню роботу» для України – розраховувати не тільки допомогу союзників, а й на власні зусилля. Йдеться про продовження енергетичних реформ, посилення незалежності регуляторів, створення незалежних наглядових рад.
«Все це потрібно не «Європі та Америці», а нам – для того, щоб успішно захищатися від тиску Кремля», – пояснила Зеркаль у Facebook.
Нагадаємо, що із 7 лютого поточного року представники «Оператора ринку» перевірятимуть обсяги реалізованої електроенергії на «ринку на добу вперед».
Також ми писали, що у Білорусі заявили – якщо конфлікт між Києвом і Москвою набиратиме обертів, Білорусь перекриє канали поставок як пального, так і електроенергії та паливо-мастильних речовин

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу