«У Бахматюка завдання – зберегти свій бізнес в будь-якому форматі» – експерт

Поділитися:

Торги з продажу заарештованої Державною виконавчою службою птахофабрики площею у 126 6 тис. кв. метрів на Броварському проспекті в Києві та майнового комплексу в с. Пухівка Київської області скасовано через відмову переможців аукціонів від сплати заявлених коштів. Згідно з даними в системі “СЕТАМ”, рішення про визнання торгів  було прийняте від 16 листопада, передає Finbalance.

Як повідомлялося, 15 жовтня держпідприємство СЕТАМ на електронному майданчику OpenMarket продало заарештовані майновий комплекс ТОВ “Птахофабрика Київська” за 690 млн грн і майновий комплекс в с. Пухівка Київської області за 300 млн грн.

За обома лотами на аукціонах зареєструвалося та оплатило гарантійні внески по 4 учасники. Зростання ціни в ході аукціону по першому лоту склало 447% (563,99 млн грн), а за другим – 5 935% (295,03 млн грн).

Сама птахофабрика належала раніше олігархові Олегу Бахматюку. Той не втомлюється роздавати інтерв’ю в ЗМІ та нарікати на те, що він втратив 30 свого бізнесу через переслідування колишнього глави Офісу Президента Андрія Богдана.

Подробиці теми розповів керуючий партнер інвестиційної компанії Capital Times Ерік Найман в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«У Олега Бахматюка є звичайно ж бажання зберегти свій бізнес в будь-якому форматі. Хоча б те, що ще можна зберегти. Потрібно розуміти, що до нещодавнього часу він був одним з найбільших підприємців України. Під його контролем було в районі 650 тисяч гектарів. Тому спроба зберегти бізнес і зберегти контроль над гектарами зараз є і буде. Я так розумію, що він уже змирився з тим, що доведеться стиснути свій бізнес і зберегти те, що залишилося», – сказав фахівець.

Він підкреслив, що на цей час ті звинувачення, які висунули правоохоронні органи України проти Бахматюка – нікуди не поділися. Йдеться про два мільярди гривень, які приписують Бахматюку.

«Все-таки цю суму можна вважати розкраданням в особливо великих розмірах. У будь-якому випадку з точки зору юриспруденції – це вкрай складна справа. Тут ще питання полягає в реальному інтересі з боку правоохоронних органів. Він спрямований на те, щоб повернути це майно в бюджет України? Або ж є якісь інші цілі? І тут швидше за все йдеться все ж про другий варіант. Що і дає шанси Олегу Бахматюку в західній пресі», – вказав керуючий партнер інвест-компанії Capital Times.

Що стосується нещодавніх аукціонів за участю інтересів Бахматюка, експерт заявив про те, що навряд чи в цій ситуації варто очікувати додаткових санкцій.

«Завдаток вже втрачено, тому швидше за все цей актив буде знову виставлений на аукціон. Це може бути через місяць або через три місяці або взагалі через пів року. Зазвичай такі активи повторно виставляються упродовж трьох місяців. Тепер потрібно активно за цим стежити. Якщо справа про відновлення торгів затягнеться на довше, то тут вже можна буде підозрювати якийсь змову сторін”, – вказав він.

Також він пояснив, як так вийшло, що підсумкова ціна за лот була занадто завищеною.

«Те, що я бачу за підсумками аукціонів, то торги стартували зі 126 мільйонами гривень. Yevrotrans-Invest, яка пов’язана нібито з Бахматюком, дійшла в рамках торгів до 180 млн гривень. Але далі там з’явилася, якщо так можна сказати, «особлива ставка», коли учасники торгів залишають закриті конверти з тією сумою, яку вони готові максимально вкласти за лот. І ось ця ставка дійсно була дуже високою. В результаті компанія була змушена піднятися зі 180 мільйонів до 690 мільйонів. Тобто це плюс майже 500 мільйонів, тому зрозуміло, що компанія була не готова вже викласти такі гроші. Це було зроблено для зриву аукціону. Звичайно тут вигідніше втратити 5 мільйонів застави, ніж витратити 510 мільйонів зверху», – пояснив Ерік Найман.

Нагадаємо, що сама птахофабрика раніше належала олігархові Олегу Бахматюку. Той не втомлюється роздавати інтерв’ю в ЗМІ та нарікати на те, що він втратив 30% свого бізнесу через переслідування колишнього глави Офісу Президента Андрія Богдана.

Наразі в Україні працює досить звична схема. Фактично, Бахматюк не відчинив Америку, майже всі українські олігархи вдаються до таких рішень.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу