США шукають постачальника газу для ЄС

Поділитися:

Сполучені Штати шукають постачальника газу на європейський ринок. Зокрема, Штати ведуть переговори з Катаром та іншими великими експортерами «блакитного палива» щодо поставок, якщо Російська Федерація вторгнеться в Україну, пише Financial Times.

Так, у США планують забезпечити додаткові морські поставки скрапленого газу у Європу, оскільки переговори щодо безпеки Вашингтону та Москви раніше цього тижня не мали очікуваних результатів. Європа вже зіткнулася з рекордною вартістю ресурсу в цей опалювальний сезон, перебої з поставками – посилять кризу. Запаси газу – на рекордно низькому рівні.

Європейські посадовці переймаються можливими промисловими перебоями, відключеннями струму чи навіть втратою теплопостачання на тлі падіння російського експорту після можливого вторгнення. Офіційні особи кажуть, що «чарівної палички», щоб покрити дефіцит нема, континент уже охопила енергетична криза.

Напруга у відносинах між Заходом та РФ зросла після розміщення Москвою близько 100 тисяч військових на кордоні з Україною. США розмірковують про найсуворіші санкції проти РФ, якщо та зважиться на вторгнеться.

Джерела у Білому домі заявляють, що існування чинних контрактів між експортерами СПГ та азіатськими покупцями ускладнять перенаправлення поставок газу у Європу. А Росія скорочує поставки ресурсу, щоб мати важелі впливу на ЄС.

Деякі експерти побоюються, що РФ може ще суттєвіше зменшити обсяги поставок, або що постраждає сама інфраструктура експорту природного газу – через можливі пошкодження від дій РФ. А в енергокомпаніях попереджають про наслідки від санкцій США. Йдеться про можливу заборону російським фінустановам працювати в американських доларах, що є основною валютою світової торгівлі сировиною.

Нагадаємо, «Укртрансгазі» розповіли про запаси газу в українських підземних сховищах, йдеться в офіційному повідомленні з боку оператора сховищ АТ «Укртрансгаз».

Також писали, що «газ за пільговими умовами – це майданчик для зловживань, його зможуть перепродавати», експерт.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу