Пекарі поскаржилися, що не отримують дешевого газу

Поділитися:

У Всеукраїнській асоціації пекарів (ВАП) заявили, що приватні трейдери відмовляються подавати їм газ за встановленими урядом цінами. У листі до президента, прем’єр-міністра та інших високопосадовців пекарі просять владу забезпечити доступ до цього пального.

Зокрема, йдеться про постанову уряду від 30 грудня, якою до 30 квітня встановили максимальну надбавку до ціни газу власного видобутку у 24%. Це обмеження стосується продажу газу виробникам «соціально важливих» товарів, серед яких і виробники хліба.

В Асоціації кажуть, що наразі ця постанова не працює, оскільки газовидобувні компанії затягують відкриття доступу до газу. Пільговий газ, який їм обіцяли надати на початку січня, таки не надали, неодноразово переносячи дату.

У свою чергу, в Асоціації газовидобувних компаній України ще наприкінці грудня наголосили, таке регулювання цін суперечить українському законодавству та міжнародним зобов’язанням України. Та додали, що такі механізми поглиблять енергетичну кризу в Україні та призведуть до ще більшої імпортозалежності.

«Досвід провідних європейських країн, які також стикнулися з енергетичною кризою, свідчить, що вони не втручаються у функціонування ринку природного газу й не відмовляються від конкурентного ціноутворення. Натомість там влада йде шляхом підтримки населення та бізнесу», — заявили газодобувачі.

Нагадаємо, раніше у Всеукраїнській асоціації пекарів заявили, що у зв’язку із надвисокими цінами на газ, українські хлібозаводи зазнають збитків і попереджають про можливі перебої з постачанням продукту в регіонах України.

Незважаючи на те, що в Україні у 2021 році зафіксовано рекордний урожай зернових, якісної пшениці для виробництва хліба та хлібобулочної продукції катастрофічно не вистачає. Очікується і подорожчання та інших продуктів, до складу яких входить пшениця.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу