НБУ взявся за страхові компанії

Поділитися:

У Національному банку розповіли про кількість в Україні страхових компаній з непрозорою структурою власності, власники яких отримали істотну частку у компаніях без погодження НБУ та Нацкомфінпослуг. За даними Нацбанку, йдеться про 100 таких страхових компаній, де близько 90 осіб отримали свою частку у компаніях поза увагою регулятора.

НБУ рекомендував таким особам зібрати необхідний пакет документів для відповідного погодження регуляторним органом набуття чи розширення істотної участі у компанії, не чекаючи повідомлень від Нацбанку.

У НБУ попереджають, що вже готуються затвердити положення щодо розкриття структур власності. Документ передбачатиме вимогу повного розкриття реальних власників небанківських фінустанов, у тому числі і страхових компаній. Учасники ринку отримають можливість довести справжність своїх власників та необхідний час для узгодження структури із вимогами Нацбанку.

У Центробанку також оприлюднили класичні схеми з приховування бенефіціарних власників. Їх чотири.

Перша має назву «Футбольні команди». Згідно з нею, пакет акцій фірми подрібнюється на номінальних акціонерів по 10%, щоб придбання таких акцій не потребувало погодження регулятора.
Друга схема “Номінальні власники”. Відповідно до неї, компанія має кілька акціонерів, але вони не є справжніми, за їхніми прізвищами приховані реальні власники.
Третя схема “Трастові конструкції”. За нею, бенефіціари користуються іноземними компаніями (офшорними), закордонними номінальними утримувачами акцій чи трастами.
Четверта схема – це так звані «Закільцьовки». Згідно з нею, страховик фактично володіє сам собою. Власником міноритарного пакету акцій може виявитися маловідома фізособа.

Раніше повідомлялося, що Національний банк розраховує врегулювати питання з колекторами до осені цього року. Йдеться про законопроект №4241. Документ регулює діяльність колекторів в Україні, а також вводить ряд вимог і заборон на їх діяльність.

Також ми писали, що у Нацбанку підрахували порушників фінансових нормативів.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу