НБУ проти регулювання банківської комісії

Поділитися:

У Національному банку пояснили, чому виступають проти пропозиції щодо законодавчого обмеження комісій за використання платіжних карток при оплаті товарів.

На спільному онлайн-брифінгу НБУ та учасників платіжного ринку з приводу законодавчого врегулювання зниження ставок комісії інтерчейндж та винагороди за еквайринг, заступник голови правління Нацбанку Олексій Шабан наголосив на важливості збереження виключно ринкових підходів до регулювання фінансового ринку.

Посадовець нагадав, Національний банк спільно з учасниками фінансового ринку давно формував в Україні культуру безготівкових розрахунків. Це мало свої вигоди від безготівкової економіки: зниження обсягів “тінізації”, додаткові кошти для розвитку реального сектору, збільшення доходів держбюджету від оподаткування.

У Нацбанку кажуть, що ще 10 років тому громадяни знімали майже усі гроші з карток через банкомати, то нині віддають перевагу безготівковим розрахункам. Цьому сприяло активне розширення платіжної інфраструктури. Наразі в Україні налічується 375 тисяч платіжних терміналів, встановлених банками на підприємствах торгівлі. За десять років їх кількість зросла уп’ятеро.

Відтак, неринкове втручання відкине фінансову систему країни на 10 років назад, а ухвалення незбалансованого рішення у цьому питанні загрожує негативними наслідками для розвитку платіжного ринку та безготівкових розрахунків, переконаний представник НБУ.

Нагадаємо, раніше українські ресторатори закликали владу врегулювати розмір еквайрингу та міжбанківської комісії (інтерчейндж). Як вважають в Українській Ресторанній Асоціації, розмір винагороди за послуги еквайрингу не повинен бути вищий за 0,7% -1%.

Також ми писали, що Нацрада реформ при президенті підтримала норму проєкту закону №4364, ухваленого за основу, щодо законодавчого обмеження рівня комісії за еквайринг.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу