Українські ресторатори закликали владу врегулювати розмір еквайрингу та міжбанківської комісії (інтерчейндж). Про це йдеться у листі підприємців до президента.
Як вважають в Українській Ресторанній Асоціації, розмір винагороди за послуги еквайрингу не повинен бути вищий за 0,7% -1%. Там пояснюють, що високі комісії за операціями не мотивують малий та середній бізнес використовувати електронні канали. Наразі послуги з інкасації значно нижчі, аніж вартість безготівкової транзакції.
Ресторатори зауважують, що у Європі вартість послуг еквайрингу вже давно законодавчо врегульована і суттєво нижча, аніж в Україні. За даними на сайті Mastercard, в Україні комісія інтерчейндж досягає 2,4%. Тоді як Італія, Бельгія, Австрія, Франція, Німеччина встановили ставку від 0,2% до 0,3%.
В Українській Ресторанній Асоціації просять розглянути дане питання на засіданні Національної Ради Реформ, а також закликають ухвалити законопроекти, які передбачають обмеження вартості послуг інтерчейндж та комісійної винагороди за послуги еквайрингу (№ 4178, № 4178-1).
Там переконані, що ініціативи дозволять зменшити частку готівкових розрахунків і бізнесу стане легше надавати належний сервіс клієнтам.
Раніше повідомлялося, що локдауни 2020-го року не тільки суттєво вплинули на роботу дрібного бізнесу, а й змінили фах низки підприємців.
Також ми писали, що українська влада у програмі з часткового безробіття планує зосередити увагу на тих видах економічної діяльності, котрі найбільше постраждали від карантинних обмежень.