НБУ погіршив прогноз зростання українського ВВП

Поділитися:

Національний банк погіршив цьогорічний прогноз зростання валового внутрішнього продукту з 3,8% до 3,1%. Пояснили це подальшим негативним впливом коронавірусної пандемії та різким здорожчанням природного газу.

За словами очільника НБУ Кирила Шевченка, у першому півріччі фіксували значно слабше відновлення економіки, ніж планували, у другому – спостерігалися помітні ознаки економічного пожвавлення.

«У той же час вплив пандемії виявився тривалішим і істотним. Це разом з наслідками різкого підвищення цін на газ зумовило, зокрема, більш слабкі результати економіки України в першому півріччі. З огляду на це, Національний банк переглянув прогноз зростання економіки в 2021 році з 3, 8% до 3,1%», – сказав Шевченко.

Також змінять прогноз зростання ВВП на наступний рік через несприятливу ситуацію на ринку енергоносіїв та наслідки логістичних проблем у світі. Це негативно може позначитися на випуску української промисловості і стримуватиме темпи економічного відновлення економіки. Тому НБУ знизив прогноз зростання ВВП на 2022-й – з 4% до 3,8%. Водночас на 2023 рік Нацбанк зберіг прогноз зростання ВВП у 4%.

НБУ зберіг і прогноз інфляції у 9,6% цього року зі зниженням до 5% наприкінці наступного року.

Прогнозують, що цьогоріч завдяки рекордному врожаю і високим експортним цінам дефіцит поточного рахунку становитиме близько 1% ВВП. Негативне сальдо у наступні роки поступово збільшуватиметься до 3-4% ВВП.

Основою припущення макропрогнозу залишається продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом. Співпраця з МВФ, зокрема, сприятиме збереженню міжнародних резервів в обсязі 30-31 млрд доларів у подальші роки.

Нагадаємо, що Верховна Рада ухвалила закон, який дозволить Нацбанку без тендерів здійснювати закупівлю юридичних послуг для представництва його інтересів у закордонних юрисдикційних органах.

Також ми писали, що Національний банк України змінив правила банківського нагляду в рамках моніторингу ринку.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу