«Наразі система оплати за «зелену електроенергію» недостатньо прозора», – експерт

Поділитися:

Виробник електроенергії із відновлюваних джерел SREW N.V. звернувся до міжнародного арбітражу з вимогами до України як мінімум на 70 млн євро.

Про це відомо з проекту розпорядження уряду щодо використання переговорної процедури із закупівлі юридичних послуг для захисту у справі.

Позивач, повідомляють у Міністерстві юстиції, стверджує про порушення його прав як інвестора, які випливають з угоди між урядами України та Бельгійсько-Люксембурзьким економічним союзом про взаємне заохочення та захист інвестицій.

Бельгійський SREW N.V. – Інвестор у ТОВ «Дніпро-Бузька вітрова станція» в Херсонській області, потужність станції становить 110 МВт.

Тепер компанія звернулася до арбітражу, бо вважає, що Україна «необґрунтовано та непослідовно руйнувала законодавче регулювання у сфері відновлюваної енергетики».

А саме це стосується встановлення вимоги про повну оплату балансової вартості, додаткового зменшення «зеленого тарифу», збільшення частки відшкодування вартості врегулювання небалансу на користь «Гарпоку».

Позивач наголошує на невідповідності законних гарантій у разі зміни законодавства положенням Меморандуму про взаєморозуміння.

Міністерство юстиції зазначає, що сума позову залишається невизначеною, але, ймовірно, складе не менше 70 млн євро збитків.

Подробиці теми розповів голова правління УВЕА Андрій Конеченков в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Насамперед хочу наголосити, що бельгійська компанія ще не є виробником електроенергії за рахунок вітру. Це підприємство є проектувальником Дніпровської вітроелектростанції. І кожна компанія, звичайно ж, має право звернутися до суду в тому випадку, якщо її не влаштовують зміни в законодавстві на українському ринку електричної енергії. Але я хотів би сказати, що починаючи з липня 2019 року ми якраз обговорювали питання щодо регулювання ринку електричної енергії саме для зеленої електроенергії. У 2020 році було підписано меморандум для того, щоб урегулювати між інвестором та урядом поточну ситуацію. І тоді лише бельгійська компанія не захотіла приєднатись до цього договору. 100% виробників вітрової електроенергії погодилися на підписання меморандуму і майже 90% компаній-проектувальників теж на це пішли», — сказав він.

При цьому експерт уточнив, що саме дав вищезгаданий меморандум.

«По-перше, відновилося регулювання платежів на 2020 рік. Але питання досі до кінця не вирішене, бо меморандум зараз виконують не на 100%. Також система оплати за зелену електроенергію є недостатньо прозорою. Не всі компанії отримали свої гроші за постачання електроенергії. І це безпосередньо стосується зелених облігацій, які раніше залучила «Укренерго» для оплати цільових рахунків. Щодо ситуації з бельгійською компанією. Коли вона заходила на ринок України, там мали передбачити всі можливі ризики та ситуації. Ми знаємо, що на сьогоднішній день будувати такі проекти є досить складно. Адже треба знайти інвесторів та врахувати усі мінуси. Наскільки я знаю, зараз бельгійська сторона – це не єдиний інвестор. Було б цікаво дізнатися і про інших учасників, які вкладали гроші в цей проект», — сказав він.

Нагадаємо, що в Енергетичному штабі запевняють, що контролюють ситуацію з опалювальним сезоном.

Про це стало відомо у п’ятницю, 17 грудня, за підсумками відповідного засідання.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу