«Найбільше порушень в «Укравтодорі» було зафіксовано під час проведення тендерів» – експерт

Поділитися:

Державна аудиторська служба виявила порушень на 30,1 млрд гривень у фонді боротьби з COVID-19 у 2020 році. Про це йдеться у аудиторському звіті служби.

Загалом у фонд боротьби з COVID-19 було виділено 78,4 млрд гривень, з яких було використано 67,9 млрд гривень. Держаудитслужба охопила перевіркою близько 60 млрд гривень.

З використаної суми було виявлено порушень та проблемних питань на 30,1 млрд гривень, з яких 155,6 млн гривень було усунено.

Держаудитслужба під час аудиту перевіряла 12 держустанов. Встановлено, що найкраще кошти використовувалися Міністерством внутрішніх справ та Держуправлінням справами (обидва використали 100% передбачених коштів).

Мінсоцполітики та Фонд держмайна найгірше використали кошти з фонду – 58% та 30% відповідно.

Найбільше на боротьбу з коронавірусом отримав Укравтодор (26,2 млрд гривень) та МОЗ (21,8 млрд гривень).

Відповідно і найбільше порушень виявили в Укравтодорі – 12,6 млрд гривень.

Подробиці теми розповів аналітик законопроектів у сфері фінансів, податкової політики та транспорту Володимир Антків у ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Всього з «ковідного» фонду було виділено на будівництво доріг понад 26 мільярдів гривень. При цьому було знайдено порушення із закупівель по всіх регіонах України. Тобто – це звичайно відбувалося протягом усього періоду будівництва доріг. Це відбувалося абсолютно на різних рівнях, і в службах автомобільних доріг часто фіксувалися порушення. Це видно не лише за документами. Запитання є і до підрядників, і до виконавців того чи іншого будівництва. Адже часто на тендерах перемагали ті учасники, які абсолютно не відповідали вимогам, які сам же тендер і встановив. Звичайно ж були й моменти, коли було просто неможливо вибрати переможця, тому що певні ділянки доріг самі по собі були не дуже цікавими для великих компаній. Але це швидше за самотні випадки», — сказав він.

Також експерт заявив, що саме у тендерних питаннях було зафіксовано найбільшу кількість порушень.

«Найбільш проблемними стали тендери. Знову ж таки, ми змушені їх згадати, адже в Україні всі держзакупівлі проходять саме через такий механізм. Звичайно ж, якщо ми говоримо про настільки великі гроші, то держава в цьому питанні має дуже великі корупційні ризики. Як ми знаємо, у нас тільки на «ковідному» фонді Держаудитслужба знайшла порушень на понад 30 млрд гривень. Тому і «Укравтодор» у цьому питанні корупція не оминула. Потрібно, щоб тут усе також ретельно перевірили. Зараз можна сказати, що серед найбільших гравців ринку були ті, хто порушував правила. Хоча у своєму висновку служба не вказує на якісь конкретні юридичні особи», — уточнив фахівець.

Нагадаємо, що трасу Київ-Чоп, яку вже охрестили найгіршою дорогою в Україні, відремонтують цього року, повідомили журналісти «Першого Ділового» телеканалу.

Тендер на ремонт 22-кілометрової ділянки оголосив Укравтодор. Підряд розігрують у рамках програми відновлення Північного обходу міста Житомира, яке має розпочатися цього року.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу