«МВФ наполягає, щоб Україна запустила законопроект щодо контролю непрямих витрат» – експерт

Поділитися:

Міністр фінансів Сергій Марченко розповів, чим закінчиться податкова амністія в Україні, яка розпочалася у вересні 2021 року.

За словами Марченка, після завершення періоду податкової амністії буде запроваджено непрямі методи оподаткування. Кабінетом Міністрів розробляється концепція закону.

Також Марченко заявив, що після податкової амністії Податкова служба матиме можливість проводити оцінку операцій фізичних осіб щодо придбання об’єктів нерухомості або дорогих речей без задекларованих доходів.

Несплачені податки будуть донараховані не на всю суму покупки, а на різницю між задекларованими доходами та вартістю покупки.

«Якщо існує факт купівлі великого об’єкта нерухомості, при цьому задекларованих доходів немає, і амністію людина не проходила, тобто вона не показала своїх реальних доходів, з яких чомусь не було сплачено податки. Наслідком цього буде те, що податкова має донарахувати суму несплачених податків», — зазначив міністр.

Подробиці теми розповів податковий та фінансовий консультант Олена Матвійчук в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«1 вересня 2021 року у нас стартувала податкова амністія. Тобто майже всі громадяни отримали можливість легалізувати свої доходи та капітали. Ця амністія працюватиме 365 днів – до 1 вересня 2022 року. Після цього новий законопроект і набуде чинності. Поки що складно назвати всі деталі закону, але ми до нього активно готуємось. Йдеться про закон про непрямий контроль грошових коштів», – сказала вона.

Також експерт пояснила, навіщо державі контролювати усі непрямі податки громадян.

«Це робиться для того, щоби контролювати рівень податків. У нас якась ситуація. Люди декларують один рівень доходів, але витрачають набагато більше, ніж отримують. І держава хоче розібратися у тому, чому складається така велика різниця», — уточнила вона.

Фахівець вважає, що тут нічого бояться. Просто треба жити чесно.

«Насправді, нічого страшного в цьому контролі немає. Потрібно просто всі свої доходи легалізувати та сплачувати податки, як це і відбувається у всіх розвинених країнах і не тільки. У Мексиці, а Австралії, США – скрізь існує така система. Тобто, це цілком нормальна історія, яка реально працює. І тут нічого бояться. Зараз на запровадженні цих правил справді наполягає МВФ. Але при цьому Фонд каже, що у цьому випадку права українців мають бути захищені», — зазначила вона.

Нагадаємо, що з високою ймовірністю, як зазначають експерти з економічної сфери діяльності, українці самі захочуть перевіряти свої доходи.

Відповідні запити вони надсилатимуть до Податкової служби, щоб мати можливість здійснювати дорогі покупки.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу