«Кліматичні умови змушують виділяти дотації з бюджету на системи зрошення» – експерт

Поділитися:

Системи крапельного зрошення повинні будуть масово впроваджувати українські фермери з наступного року, заявив 31 липня секретар Ради національної оборони та безпеки Олексій Данилов на брифінгу за підсумками засідання Ради в Краматорську.

Раніше повідомлялося, що масове впровадження крапельного зрошення земель на Україні дозволило б збільшити ВВП України на 0,2%, що складе 8,8 млрд грн (24 млрд руб.). Рахункова палата України оприлюднила звіт, згідно з яким неналежний розвиток меліорації земель зумовлює зростання дефіциту с / г продукції на внутрішньому ринку України. Це призводить до імпортозалежності, втрати позицій на зовнішніх аграрних ринках, а також загрозу продовольчій безпеці держави.

Аудитори рахункової палати виявили, що реконструкція інженерної інфраструктури зрошувальних систем виконана тільки на 13% планової площі. Також вони повідомили, що фактична площа поливу, яку обслуговує меліоративними системами, становить лише 29% зрошуваних земель.

Пілотні проекти зрошення земель повинні запустити в Миколаївській, Херсонській і Одеській областях.

Подробиці теми розповіла керуючий партнер адвокатського об’єднання «UniMinds» Марина Гаврилюк в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«По-перше, це пов’язано з тими кліматичними умовами, які на цей час є в Україні, в тому числі на півдні та сході нашої держави. Тому що через це значну суму коштів недоотримує наш бюджет і звичайно ж в цілому ця ситуація впливає на імпорт і експорт України. Більш того, збільшується рівень дотацій в зв’язку зі знищенням і пошкодженням того врожаю, який втрачає наш фермер. Сьогодні це є і правда великою проблемою, оскільки вона має занадто великі масштаби та наслідки. Тому у нас і створені відповідні органи, які реорганізовані так, щоб ця система розвивалася більш активно і щоб в країні були реально ті, хто в кінцевому підсумку буде нести за ці процеси відповідальність. Зараз ця стратегія вже узгоджена й активно розвивається. Але варто сказати, що нині система зрошення – це досить дорогий для нас механізм і тут потрібно правильно розподілити бюджет для того, щоб виділити гроші на цю реформу», – сказала фахівець.

При цьому самі українські фермери вже давно закликали уряд звернути увагу на існуючі проблеми з урожаєм і впровадити систему зрошення на території України. Однак чиновники довго не звертали на це увагу.

«Зараз уряду потрібно буде давати певні дотації для цього процесу. Безліч наших водосховищ та іншої інфраструктури знаходяться в дуже жалюгідному стані. Іншими словами, все це вимагає хорошої модернізації та хорошого фінансування. Нині дуже складно оцінити кліматичні умови й те, до яких збитків їх зміна може привести надалі. Зараз у нас критично потребують допомоги Одеська, Миколаївська та Запорізька області», – резюмувала експерт.

Нагадаємо, що глава держави Володимир Зеленський узаконив підвищення податку на додану вартість для частини аграрної продукції.

За інформацією Офісу Президента, підписаний закон, який вносить зміни до Податкового кодексу щодо ставки податку на додану вартість при оподаткуванні операцій з поставки ряду видів с/г продукції.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу