Китай хоче безкоштовно ловити рибу в російських морях

Поділитися:

Росія запропонувала Китаю придбати квоту на вилов минтаю в російських водах, згідно з якою щорічний вилов мав становити 28,5 тисяч тонн, вартістю – 375 доларів за тонну. Проте, китайська сторона відмовилася придбати квоту за гроші, вимагаючи підвищити її розмір у 5-ть разів. Про це повідомляють ЗМІ, посилаючись на джерело в Росриболовстві. Мовляв, просять замість 20-ти тисяч тонн за гроші – сто тисяч тонн задарма.

Там зазначають, що Китай добивається права на вилов минтаю в російських водах, нічого не платячи. А для цього тисне відмовою від закупівель російської риби. Так, торік Китай закрив для поставок з РФ основні порти, зокрема Далянь і Циндао, мотивуючи коронавірусними заходами. Поставки риби впали у січні-квітні до 78,6 тисяч тонн, а це на 83% менше, ніж рік тому.

Російські рибалки частково переорієнтували експорт у Південну Корею та  Африку. Проте ситуація з поставками в Китай вдарила за обсягами видобутку риби, вилов впав, і за підсумками цього року рівень падіння може сягнути 10%, заявляють в Асоціації добувачів минтаю.

У російсько-китайському аналітичному центрі повідомляють, що, зважаючи на те, що тема співпраці РФ з Китаєм у рибній сфері чутлива, переговори через закриття китайських портів для російської риби «перебувають на особливому контролі зовнішньополітичних відомств».

Російські експерти стверджують, що дії китайської влади носять ознаки «торгової війни».

Раніше ми повідомляли, що Україна подвоїла виробництво продуктів з риби.

Також ми писали, що цьогоріч в період з січня по травень Україна поставила на зовнішні ринки на 22% більше риби та інших водних біоресурсів, аніж у минулому році. Загальна сума експорту становила 17,3 млн доларів. Про це повідомили у Державному агентстві меліорації і рибного господарства.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу