Імпорт газу за червень виріс в 11 разів

Поділитися:

Оператор ГТС повідомив, що у червні 2021 року обсяг транспортування газу з ЄС в Україну склав майже 90,25 млн кубометрів. Це в 11 разів більше ніж у травні.

Загалом за перше півріччя 2021 року було імпортовано 651,46 млн кубометрів газу. В тому числі для зберігання в підземних сховищах газу 97,09 кубометрів.

Зазначається, що у червні чистий експорт природного газу з України в країни Європи склав 14,92 млн кубометрів. Реекспорт склав 6,63 млн кубометрів.

Всього за шість місяців поточного року експортовано 63,72 млн кубометрів природного газу і реекспортовано з митного складу ПСГ 689,47 млн ​​кубометрів.

Згідно з інформацією, у перший місяць літа більше 6 млн кубометрів газу реекспортовані в Румунію через трансбалканський газовий коридор. Це сталось внаслідок зупинки російського газопроводу «Турецький потік» з 22 по 28 червня для проведення ремонтно-профілактичних робіт.

«Не дивлячись на наявність російських газопроводів в обхід України, європейський ринок газу потребує диверсифікації маршрутів постачання у вигляді української ГТС. Унікальна розгалужена інфраструктура української ГТС дозволяє оперативно і гнучко реагувати на коливання попиту і при необхідності надавати додаткові потужності для транзиту європейським партнерам. Але в разі відсутності довгострокового транзитного контракту інфраструктура ГТС буде оптимізована, і європейський ринок втратить ці маневрені потужності і потрапить в залежність від однієї монопольної структури. Загроза будівництва обхідних газопроводів і монополізації маршрутів поставки — це загроза для всіх європейців з точки зору енергетичної та економічної безпеки», — зазначив ситуацію гендиректор Оператора ГТС України.

Нагадаємо, що Оператор ГТС підібрав біржу для закупівель газу.

Також ми писали, що ТОВ «Оператор ГТС України» оголосив тендер на замовлення послуг юридичного консультування та юридичного представництва загальною вартістю 97,5 млн грн (з ПДВ). Так, в тендері перемогла Норвезька юридична компанія Wikborg Rein Advokatfirma AS.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу